appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Dit is waarom het wél goed gaat met Trump

ANP
woensdag 13 november 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het lijkt alsof Trump de wind tegen heeft. Over een paar uur beginnen de publieke impeachment verhoren, hij is zeldzaam onpopulair én hij verloor tussentijdse verkiezingen. En tóch moeten tegenstanders, die denken dat Trump hierdoor steeds minder kans maakt om volgend jaar weer president te worden, niet te vroeg juichen. Amerika-kenners Laila Frank en Raymond Mens vertellen erover in De Nieuws BV.

Is Trump in trouble?

"Natuurlijk zijn deze verhoren schadelijk voor het imago van Trump. Hij wil ook niet de geschiedenisboeken in als die president van de afzettingsprocedure", aldus Mens. Maar, volgens Mens kan het ook in Trump's voordeel werken.

Mens: "De kans is groot dat de Senaat hem vrijspreekt. Dan kan hij het juist gebruiken in zijn verkiezingscampagne voor een tweede termijn." Over een jaar zijn de presidentsverkiezingen. Mens: "Nu is het misschien slechte PR, maar over een jaar zijn we dat vergeten."

Tv-spektakel vooral belangrijk voor Democraten

Zes weken lang vonden de verhoren in het Congres achter gesloten deuren plaats. De twee diplomatieke functionarissen, William Taylor en George Kent, die vandaag verhoord worden hebben toen al alles verteld, denkt Frank. Ze verwacht dan ook dat we vandaag niet veel nieuws gaan horen.

"Maar het is heel erg belangrijk voor de Democraten dat deze verhoren op tv worden uitgezonden, ze hopen de publieke opinie te overtuigen", aldus Frank.

Frank bezocht de afgelopen weken veel bijeenkomsten van zowel de Democraten als de Republikeinen. "Wat ik van veel mensen hoor is dat ze het wel slecht vinden wat Trump heeft gedaan, maar dat ze het niet erg genoeg vinden om hem ervoor af te zetten."

Campagne-teams draaien al op volle toeren

Trump verloor twee weken geleden tussentijdse verkiezingen. De Democraten wonnen onder andere in de staat Kentucky. In 2016 won Trump daar nog met grote voorsprong. Toch denkt Mens dat, dat niet betekent dat Trump er slecht voorstaat. "Er wordt tijdens dat soort verkiezingen wel vaker tegen de zittende president gestemd. En daarnaast is het nog een jaar tot de presidentsverkiezingen, dus er kan werkelijk nog van álles gebeuren."

Het lijkt dus alsof Trump de wind tegen heeft, maar dat valt best mee. "Zijn campagne-team heeft veel geld en is goed georganiseerd", zegt Frank. Wie het tegen hem gaat opnemen is nog onduidelijk. De campagnes van de Democratische presidentskandidaten draaien nog op volle toeren.

 

Het gaat wel goed met Trump

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1