appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wordt de Arabier steeds meer seculier?

ANP
dinsdag 22 oktober 2019 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

"Nog nooit zijn er zoveel moslims van hun geloof gevallen, als juist nu door jullie. Bedankt, Islamitische Staat!" Deze hartenkreet van een bekende Palestijnse activist was voor journalist Eva Ludemann aanleiding om te schrijven over de opmars van moslims die van hun geloof vallen. En dat boek is er nu: #Arabier en Seculier.

In Bureau Buitenland vertelt ze over haar boek.

#Arabier en Seculier

Hebben de wreedheden van jihadisten daadwerkelijk de populariteit van de islam onder moslims aangetast?Volgens Ludemann is er al langer een ontwikkeling gaande van secularisering: sinds de Arabische Lente neemt een groeiende groepArabischejongeren in stilte afstand van hetgeloof.

Online discussie

Op sociale media discussiƫren jongeren (veelalonder pseudoniem) volop over grondrechten en religie.Eva Ludemannschrijft bijvoorbeeldoverIsmail Mohamed en zijn vrouw Joumana uit Egypte. Hij maakte het veel bekeken programma Black Ducks op YouTube waarin werd gediscussieerd over een seculiere grondwet.

Ook vertelde hij op de Egyptische nationale televisie dat hij niet meer in Allah gelooft. Inmiddels heeft Mohamed dit YouTube-programma wel stop moeten zetten.

Meer Bureau Buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1