Buitenland
NOS

Reisorganisatie Thomas Cook omgevallen, honderdduizenden gestrand

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reisorganisatie Thomas Cook omgevallen, honderdduizenden gestrand

De Britse reisorganisatie Thomas Cook staakt alle activiteiten vanwege financiële problemen. Honderdduizenden vakantiegangers wereldwijd zijn daardoor gestrand.

Reisorganisatie Thomas Cook omgevallen, honderdduizenden gestrand

"Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd", meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit. Groot-Brittannië noemt het terughalen van 150.000 Britse reizigers de grootste repatriëring in vredestijd in de geschiedenis.

10.000 Nederlanders

De gevolgen voor Thomas Cook Nederland, waar ook Neckermann Reizen onder valt, zijn nog onduidelijk. Met de Nederlandse onderneming zijn nu ruim 10.000 mensen op reis. Volgens een woordvoerder is nog niet bekend of de Nederlandse tak ook faillissement gaat aanvragen.

Als dat gebeurt, kunnen klanten gewoon hun vakantie afmaken, benadrukt de woordvoerder. Ook hoeven ze zich geen zorgen te maken over de terugreis. "Stichting Garantiefonds Reisgelden neemt dat dan allemaal over. En wij helpen daarbij, waar mogelijk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoeveel Nederlanders nog een vakantie van Thomas Cook of Neckermann op de planning hebben staan, is onduidelijk. Jaarlijks heeft de reisorganisatie zo'n 400.000 klanten in Nederland.

Online concurrentie

Wereldwijd werken er 21.000 mensen in zestien landen bij het bedrijf, dat sinds 1841 bestaat. In Nederland zijn dat er zo'n 200.

Het ging al een tijd niet goed met Thomas Cook. Het bedrijf heeft een hoge schuld en ook met de resultaten gaat het slecht, onder meer vanwege online concurrentie.

De reisorganisatie liet voor het weekend weten dat het extra geld bij elkaar moest krijgen voor een reddingsplan, maar dat is niet gelukt. Het zou gaan om 200 miljoen pond, naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

"Het bestuur en ik betreuren enorm dat we niet slaagden in onze opzet", zegt topman Peter Fankhauser in een verklaring.

Ster advertentie
Ster advertentie