Buitenland
NOS

Is te weinig doen aan klimaatverandering een schending van mensenrechten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is te weinig doen aan klimaatverandering een schending van mensenrechten?

Het Europees Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg beslist vandaag over drie klimaatzaken. Een groep Zwitserse klimaatoma's, Portugese jongeren en een Franse burgemeester hopen dat het Hof gaat zeggen: landen die te weinig aan klimaatbeleid doen, schenden daarmee mensenrechten. Klimaatjurist van Urgenda Dennis van Berkel heeft zowel de klimaatoma's als de jongeren in eerdere zaken bijgestaan. Hij vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Worden mensenrechten geschonden bij te weinig klimaatactie?

Video niet beschikbaar

Als het Hof het daarmee eens is, kan dat landen dwingen om meer tegen klimaatverandering te doen. Ook Nederland. "Het is een spannende en heel belangrijke dag", aldus Van Berkel.

Portugese jongeren

In totaal zijn er meer zaken, maar deze drie zijn uitgekozen om voor Hof nu te komen. Het Hof moet nu oordelen of het niet genoeg terugdringen van emissies een schending is van mensenrechten. Cruciaal is ook dat we dan niet boven de 1,5 graad stijging komen. Ook Nederland is aangeklaagd in de zaak van de Portugese jongeren. De jongeren stapten naar het hof nadat er in meerdere jaren enorme bosbranden en hittegolven waren voorkomen.

In Nederland heeft een rechter al bepaald dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mensen bescherming biedt als het gaat om klimaatverandering en de bescherming daarvoor. Nederland zegt dan ook dat er wat gedaan moet worden volgens Van Berkel. Alleen zegt Nederland tegelijkertijd dat het al genoeg doet.

Geen link

Advocaten van nationale regeringen betoogden in verschillende hoorzittingen afgelopen jaar dat de causaliteit tussen de klachten van de groepen nu en het uitblijven van klimaatactie niet aan te tonen is.

"Eigenlijk zeggen deze aanklagers dat er niet genoeg wordt gedaan door overheden", aldus Van Berkel. Daarnaast zouden ze zich niet genoeg baseren op de wetenschap. Het is nog niet duidelijk dat als het Hof inderdaad oordeelt dat de landen te weinig doen of ze ook meteen zeggen met welke maatregelen ze moeten komen. De uitspraken van het hof zijn bindend. Als het oordeel is dat er strenger klimaatbeleid moet komen om de mensenrechten te garanderen, dan moeten landen hier gehoor aan geven. Rechters kunnen boetes opleggen als landen zich niet aan een vonnis houden.

Radio 1 Journaal - Klimaatrechten

Ster advertentie
Ster advertentie