Buitenland
NOS

Rubiales hangt gevangenisstraf boven het hoofd in Spanje: 'Hij staat er heel slecht voor'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rubiales hangt gevangenisstraf boven het hoofd in Spanje: 'Hij staat er heel slecht voor'

Het werd onbedoeld het moment van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen, vorig jaar zomer. De voorzitter van de Spaanse voetbalbond die onverwacht en ongevraagd één van de voetbalsters, Jennifer Hermoso, vol op de mond kuste. Spanje had net de finale gewonnen. Die kus leidde uiteindelijk tot het gedwongen vertrek van de voorzitter, Luis Rubiales, bij de bond. Maar daarmee was de kous nog niet af, want Rubiales hangt nu tweeënhalf jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

"Die eis moet je in twee delen uitleggen", zegt correspondent Edwin Winkels in NOS Met het Oog op Morgen. "Hij wordt aangeklaagd vanwege die kus, maar ook vooral voor zijn houding daarna. Hij heeft dagenlang geprobeerd om de speelster Jennifer Hermoso en haar familie onder druk te zetten. Volgens het OM moest zij haar versie wijzigen, om publiekelijk te zeggen dat die kus echt gewild was. Anders was haar carrière voor het nationale team voorbij."

Voor die dwang zijn ook nog drie andere mensen uit de Spaanse bond aangeklaagd, weet Winkels. "Het OM vraagt voor elk van hen anderhalf jaar. Als je dat dan op Rubiales toepast, dan zou het OM kunnen zeggen dat één jaar cel voor die kus is en anderhalf jaar voor alles wat hij daarna heeft geprobeerd om die ongewenste kus te ontkennen."

Wetten veranderen

Spanje is de laatste jaren enorm bezig om de wetten te veranderen, vertelt Winkels. "Spanje heeft vergaande wetten ter bescherming van vrouwen tegen seksueel geweld. Een wet waarin staat dat als je nee zegt, het ook nee moet zijn. Justitie is ook heel erg bezig om voorbeelden te stellen. Nou, een groter voorbeeld kan je niet krijgen, dat op een wereldpodium een man een vrouw haar hoofd tussen twee handen klemt en een kus op de mond geeft, terwijl ze dat helemaal niet verwacht."

Rubiales heeft nog niet gereageerd op de eis van het OM. "Die zit in een korte broek in de Dominicaanse Republiek voor hele andere zaken. Hij weet dat hij er heel slecht voor staat. Hij is door de wereldvoetbalwond de FIFA definitief geschorst. Hij heeft ontslag genomen als voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Zijn toekomst in het voetbal is ver weg, dus hij is met andere zaken bezig."

Rechtszaak

Het zal volgens Winkels nog wel even duren voordat de rechtszaak begint. "Dat kan nog best twee jaar duren. Vorige week is er een grote operatie geweest van de politie op de burele van de Spaanse voetbalbond. Want juist sinds Rubiales er voorzitter is in 2018, zijn al hele vreemde contracten getekend voor heel veel geld, vooral met Saudi-Arabië. Daarvan zou hij geld in zijn zak hebben gestopt."

Hierdoor wordt Rubiales ook beschuldigd van witwassen en corruptie. "Maar hij zit inderdaad in de Dominicaanse Republiek. Van al het geld is hij een vakantiecomplex in de Dominicaanse Republiek aan het opzetten. Hij heeft wel aangekondigd dat hij op 6 april echt terugkeert naar Spanje, dan zal hij gearresteerd worden. Niet voor die kus van Hermoso, maar voor de mogelijke corruptie. Het is een boefje, kunnen we wel zeggen."

Rubiales hangt tweeënhalf jaar gevangenisstraf boven het hoofd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie