Buitenland
NOS

Leider protesten Hongkong opgepakt

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Leider protesten Hongkong opgepakt

Het gezicht van de protesten in Hongkong, Joshua Wong, is opgepakt door de politie. Volgens medestanders werd hij plotseling in een auto geduwd. Pas later werd duidelijk dat hij naar het politiebureau was gebracht.

Correspondent Sjoerd den Daas over de arerstatie van protestleiders in Hongkong

Ook twee andere leiders, Agnes Chow en Andy Chan, zijn gearresteerd. Chan werd op weg naar Japan op het vliegveld van Hongkong opgepakt.

Bevestigd door politie

De politie van Hongkong heeft bevestigd dat op het vliegveld een 29-jarige man is gearresteerd op verdenking van het "deelnemen aan rellen" en het "aanvallen van de politie". Het is nog niet bekendgemaakt waarvan Wong en Chow worden beschuldigd.

Dit weekend staan er weer grootschalige protesten gepland op het Chinese eiland, maar die zijn verboden door de regering.

Cel

Wong werd vorig jaar veroordeeld tot enkele maanden cel voor zijn rol in de protesten van 2014. Eind juni kwam hij vervroegd vrij.

Sindsdien is hij opnieuw een van de leiders van de demonstraties. Die begonnen als kritiek tegen een omstreden uitleveringswet, maar zijn inmiddels uitgegroeid tot een algemeen protest tegen de Chinese bemoeienis in de voormalige Britse kroonkolonie.

Ster advertentie
Ster advertentie