appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kwesties
STER Advertentie

Radioactiviteit na ongeluk op Russische basis

FLICKR / VASILYEV SERGE / CC 2.0 BY
dinsdag 13 augustus 2019 | NOS | NTR | Redactie

Inwoners van het gebied in Rusland waar vorige week een ongeluk gebeurde met een raket worden opgeroepen om te vertrekken.

Radioactiviteit na ongeluk op Russische basis

Bij een explosie bij een test van een raketmotor op een militaire basis in Rusland kwam straling vrij. Daarbij kwamen tenminste vijf mensen om het leven. Er zijn volgens het staatsatoombedrijf Rosatom ook zeker drie gewonden.

Op de dag van het ongeluk was het stralingsniveau vier tot zestien keer zo hoog, heeft de Russische meteorologische dienst bekend gemaakt.

Gesprek

Het ongeluk gebeurde afgelopen donderdag bij de stad Severodvinsk, in het noorden van het land. In Nieuws en Co praten we na vier uur met correspondent Geert Groot Koerkamp over wat er precies gebeurde op de basis.

Eerder vorige week ging het ook al mis op een militaire basis in Rusland. In het oosten van Siberië vatte een wapendepot vlam en die brand veroorzaakte een reeks van explosies. Tienduizenden mensen in een straal van 12 kilometer rond het depot moesten worden geëvacueerd.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1