Buitenland
KRO-NCRV

'Azerbeidzjan onderdrukt zijn volk op een geraffineerde manier'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Azerbeidzjan onderdrukt zijn volk op een geraffineerde manier'

"Ze zullen je niet gauw opsluiten, maar wel zorgen dat je je baan verliest of een hoge belastingaanslag krijgt." Fotograaf en journalist Ad Nuis is al jaren gefascineerd door de schaduwkant van Azerbeidzjan. We kennen het land voornamelijk van grote evenementen zoals het Eurovisiesongfestival, maar minder bekend is de slechte mensenrechtensituatie daar.

Azerbeidzjan is een van de zes Euraziatische landen (Moldavië, Georgië, Armenië, Wit-Rusland en Oekraïne) die vandaag in overleg gaan met de EU. "Het is een steenrijk land", zegt Nuis in Spraakmakers. "De EU zoekt samenwerking met de 'bufferlanden' tussen Rusland en Europa." Volgens hem heeft de EU haar hoop gevestigd op Azerbeidzjan omdat de overige landen "hopeloos" arm zijn.

Van die rijkdom profiteert slechts 10% van de bevolking. "De overgrote meerderheid leeft in armoede en heeft het zwaar", zegt Nuis. Op dit moment is Ilham Aliyev aan de macht in Azerbeidzjan. Hij volgde zijn vader op, een oud KGB-topman die macht greep toen de Sovjet-Unie uiteen viel. "Na de val van de muur is er heel veel verbeterd voor de bevolking: infrastructuur, werkgelegenheid en het land ziet er modern uit."

Mensenrechten

Nuis heeft van dichtbij meegemaakt hoe moeilijk het is om in Azerbeidzjan als mensenrechtenadvocaat te werken. "Ik heb een verhaal gemaakt over een van de laatste mensenrechtenadvocaten. Op dit moment zijn er nog maar vier, ze worden een voor een uit de barorganisatie gezet, en als je daar geen lid van bent, mag je je beroep niet uitoefenen." Deze organisatie is volgens Nuis gelieerd aan de overheid.

Quote

De belangen van de EU zijn groot door de enorme hoeveelheden olie en gas die Azerbeidzjan bezit

Ad Nuis

Journalist Kadija Milova is een van de mensen die Nuis de laatste jaren heeft gevolgd. Zij heeft vastgezeten omdat ze een artikel schreef over corruptie in Azerbeidzjan. Ook zij merkte dat het bijna onmogelijk is een betrouwbare advocaat te vinden. Nuis: "Op dit moment is ze vrij, maar ze heeft nog wel huisarrest. Ze mag het land dus niet verlaten, terwijl ze vaak wordt uitgenodigd haar verhaal te doen in het buitenland.

Dit zijn subtiele tactieken om iemand te het leven moeilijk te maken." Dit ziet Nuis als een voorbeeld van hoe Azerbeidzjan zijn bevolking op een geraffineerde manier onderdrukt.

Samenwerking EU

Nuis acht het onwaarschijnlijk dat de EU tijdens de top de mensenrechtenschendingen ter sprake zal brengen. "De belangen zijn te groot door de enorme hoeveelheden olie en gas die Azerbeidzjan bezit." Ook de Verenigde Staten blijven de banden aanhalen.

"De VS zien het land in nog sterkere mate als een trouwe bondgenoot door de strategische ligging ten opzichte van Iran, Turkije en Rusland."

"Ik zit hier niet om een dictator te bashen, ik voel me nog steeds een soort Kuifje in de Kaukasus." Nuis zal de top vandaag op afstand volgen, maar heeft weinig hoop op een verrassende uitkomst.

Azerbeidzjan onderdrukt zijn volk op een geraffineerde manier

Ster advertentie
Ster advertentie