appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Opkomst Spaanse extreemrechtse partij Vox: 'Ze willen terug in de tijd'

ANP
dinsdag 16 april 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Immigranten terugsturen en de wet huiselijk geweld afschaffen. Dat wil het extreemrechtse Vox dat in Spanje op winst staat in de peilingen. Hoe groot is het gevaar van deze partij, die het liefst een soort Franco-regime zou zien? Daarover praten Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit, en correspondent Alex Tieleman in De Nieuws BV.

Eind deze maand zijn de verkiezingen in Spanje. De campagnes zijn daarom in volle gang. Het zijn unieke verkiezingen, want voor het eerst sinds de dood van dictator Franco in 1975, staat een extreem-rechtse partij hoog in de peilingen.

Herinneringen aan de Franco-dictatuur

Vox staat nu op ongeveer 20 tot 40 zetels van de 350. "Dat is behoorlijk wat", zegt Tieleman. In Andalusië verraste de partij eerder door zetels te behalen terwijl er niks of weinig was gepeild, "dus het wordt afwachten wat er hier komen gaat", zegt Tieleman.

In de partij zitten een aantal Franquisten op hoge, verkiesbare plaatsen. Steenmeijer: "Maar het is nog steeds niet handig om je als een Franquist te afficheren want de herinneringen aan de Franco-dictatuur zijn nog te vers. Maar, er zitten wel franquistische elementen in, met name in de retoriek van de partij, 'Spanje is één, Spanje is groot, Spanje is katholiek.' Maar de militaire elementen proberen ze behoorlijk op de achtergrond te houden."

Xenofoob en macho

Tieleman: "Vox onderscheidt zich door de volgende kenmerken: ze zijn katholiek, xenofoob, anti immigratie, anti moslim, anti feministisch en ze zijn anti Catalanistisch." Bijvoorbeeld wil de partij de wet tegen huiselijk geweld afschaffen. Steenmeijer: "Dat is buitengewoon verontrustend in een maatschappij waarin een machocultuur nog duidelijk aanwezig is." 

Tieleman: "Ze zeggen eigenlijk 'we zijn tegen al het geweld, waarom zou het geweld tegen vrouwen een unieke positie moeten hebben?' Dat is natuurlijk ook een slimme manier om het aan het publiek te verkopen. Er is natuurlijk niemand die zegt dat ze voor geweld zijn. Daar schuilt een programma achter dat gericht is op familiewaarden. Ze zien een traditioneel Spanje voor zich met traditionele rolpatronen voor mannen en vrouwen."

Campagne in Spanje: Maarten Steenmeijer en Alex Tieleman over VOX

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1