Buitenland
NOSNTR

Schorsing dreigt voor Orbán in partij Europese christendemocraten

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schorsing dreigt voor Orbán in partij Europese christendemocraten

De Hongaarse premier Viktor Orbán krijgt vandaag een fikse tik op de vingers van de Europese Christendemocratische partij. Op tafel ligt een voorstel om hem uit de partij EVP, waar ook het CDA lid van is, te zetten.

Of het zover komt is zeer de vraag, omdat de machtige Duitse CDU/CSU liever ziet dat Orbán geschorst wordt voor een aantal maanden, zodat hij wel bij de partij blijft. De angst in Duitsland is dat als de Hongaren uit de partij worden gezet ze zich dan zullen aansluiten bij een nieuw te vormen van front van populistische Europese partijen.

Correspondent Tijn Sadee is bij de stemming in het Europees Parlement. Om iets over vier praat hij je bij in Nieuws en Co.

Duitsers

Bij de stemming van vandaag spelen de Duitsers een grote rol. De zusterpartijen CDU/CSU hebben in totaal 26 stemmen, terwijl het CDA 'slechts' vijf stemmen heeft.

Ook de Franse partij Les Republicain heeft een redelijk gewichtige stem met 15 stemmen. Er zijn 131 stemmen (van de 260) nodig om de partij van Orbán te schorsen of uit de partij te zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie