Buitenland
WNL

Voortijdig aftreden Charles Michel 'blunder van jewelste' volgens Europarlementariër Groothuis

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Voortijdig aftreden Charles Michel 'blunder van jewelste' volgens Europarlementariër Groothuis

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis heeft geen goed woord over voor het vroegtijdige vertrek van Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad. Zijn tijdelijke vervanger wordt namelijk de Hongaarse premier Viktor Orbán. "Dat vind ik een blunder van jewelste", zegt hij in Sven op 1.

De 48-jarige Michel is sinds 2019 voorzitter van de Europese Raad. Hij besluit om vroegtijdig af te zwaaien, omdat hij bij de komende Europese verkiezingen lijsttrekker wordt van Mouvement Réformateur (MR), een samenwerking van drie rechtse en centrumrechtse politieke partijen in België. Als hij een zetel krijgt in het Europees Parlement, dan legt hij zijn functie als voorzitter half juli neer. Aanvankelijk zou dat pas in december zijn, wanneer zijn termijn afloopt.

'We hebben Europa nog hard nodig'

Groothuis noemt het "een blunder van jewelste", omdat de eerstvolgende tijdelijk voorzitter de Hongaarse euroscepticus Orbán wordt. "Dan gaat hij weg op een moment dat Orbán de touwtjes in handen krijgt."

De Europarlementariër vindt dat Michel beter had moeten nadenken over zijn beslissing. "Er moet heel snel een vervanger komen, zodat Orbán in ieder geval niet de sleutels van Europa in handen krijgt. Daar is Europa te belangrijk en te dierbaar voor", zegt hij. "We hebben Europa nog hard nodig om ons te weren tegen nieuwe dreigingen. De tegenreacties van China dat ze onze tulpen en kaas niet kopen is beter op te vangen in Brussel. Dan kunnen we zeggen: het is Brussel die het wilde."

De voorzitter van de Europese Raad zit de vergadering voor van alle 27 regeringsleiders in Europa. De Europese verkiezingen zijn gepland op donderdag 6 juni 2024. Dan mag ook Nederland weer naar de stembus om te stemmen op de Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement.

Bart Groothuis (Europarlementariër) over onthulling rol Nederlander bij platleggen Iraans atoomprogramma: 'Iets van opheldering nodig' (8 januari 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie