Buitenland
VPRO

Europees rechts feliciteert Wilders: 'Orbán ruikt bloed, heeft met Wilders jager erbij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees rechts feliciteert Wilders: 'Orbán ruikt bloed, heeft met Wilders jager erbij'

De Hongaarse premier Viktor Orbán was er als de kippen bij om PVV-leider Geert Wilders te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. En na hem volgde nog meer felicitaties: van Vlaams Belang, de Franse Marine LePen, en de Italiaanse Matteo Salvini. De rechts-nationalisten van Europa zijn dus tevreden. Wat betekent deze overwinning voor de koers van Europa? Bureau Buitenland bespreekt het met journalist Tijn Sadée en Brussel-correspondent Clara van der Wiel.

Op het bordes naast Orbán

"Orbán voelt de wind van verandering al waaien door Europa", vertelt Sadée over de felicitatie van de Hongaarse premier. "Hij en Wilders zijn politiek-ideologische vrienden, zeker als het gaat om migratie. Ook zijn ze allebei zeer anti-Brussel en eurosceptisch." Daarnaast heeft de PVV-leider altijd al een goede band met het Oost-Europese land gehad. Zo is zijn vrouw van Hongaarse afkomst, en is hij met enige regelmaat in Hongarije te vinden. "En als hij in Hongarije is, dan schittert hij naast Orbán op het bordes van diens hoofdkwartier", aldus de journalist.

Strijd tegen Brusselse elite

Volgens Sadée droomt Orbán van een opmars van gelijkgezinden in Europa. Partijen als het Duitse AFD, Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ, en nu ook de PVV zijn in de ogen van Orbán broodnodige bondgenoten. "Orbán ruikt bloed op dat Europese slagveld. Over een half jaar zijn er Europese verkiezingen, en met Wilders heeft hij er een jager bij in zijn strijd tegen die Brusselse, politieke elite, zoals hij dat zelf ziet."

Die strijd die de Hongaarse premier probeert te voeren is er vooral een van eigenbelang. "Hij wil met die gelijkgezinden in Europa een einde maken aan het Brussel dat hem altijd straft. In zijn ogen straft Brussel hem omdat hij anders denk over zaken, terwijl Brussel hem gewoon straft vanwege de corruptie in zijn land."

Rechtse golf door Europa

Die rechtse droom van Orbán lijkt ook niet meer zo ver weg, ziet correspondent Clara van der Wiel. "Het afgelopen jaar zijn al bijvoorbeeld in Finland, in Zweden en in Italië rechts radicale partijen mee gaan regeren. Op veel plekken hebben ze gewonnen, onlangs natuurlijk ook weer in Slowakije. Dus ja, je kunt echt wel spreken van zo'n rechtse golf in Europa."

Hoe valt de uitslag van de Nederlandse verkiezingen in Europa? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie