Politiek
WNL

CDA-Europarlementariër waarschuwt EU-top voor chantage door Orbán: 'Niet aan toegeven'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-Europarlementariër waarschuwt EU-top voor chantage door Orbán: 'Niet aan toegeven'

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers vindt het een 'strategische blunder' dat de Europese Commissie tien miljard euro heeft vrijgemaakt voor Hongarije, vlak voor de EU-top waar wordt gesproken over steun aan Oekraïne. Hongarije lijkt alsnog een veto tegen Kiev in te zetten. "Je mag niet toegeven aan dit soort chantage", waarschuwt Lenaers in Sven op 1.

Een EU-land dat in de ogen van anderen ten onrechte zijn veto gebruikt, verspeelt doorgaans politiek krediet. Orbán lijkt zich daar niet aan te storen en stelt zich vooralsnog ook niet inschikkelijker op nu de EU ruim 10 miljard euro aan bevroren subsidies voor Hongarije vrijgeeft. Sterker nog: Orbán dwarsboomt ook een volgende stap voor Oekraïne naar het EU-lidmaatschap.

"Op deze top staat op het spel de hulp aan Oekraïne en daaraan gekoppeld of deze Europese Unie zich laat gijzelen en chanteren door iemand als Victor Orbán, of dat we daar hard tegenop durven te treden. Dat is cruciaal voor Oekraïne, maar ook cruciaal voor de toekomst van de Europese Unie", zegt Europarlementariër Lenaers.

"Er is heel duidelijk gezegd door ongeveer het hele Europese Parlement: je mag je niet laten gijzelen door mensen als Orbán. Je mag niet toegeven aan iemand die in eigen land volledig de rechtsstaat ondermijnt en ontmantelt", benadrukt de christendemocraat. "We moeten daar heel sterk tegen optreden. Je mag niet toegeven aan dit soort chantage."

Luister deze uitzending terug als podcast. - Sven op 1

'Rammelt aan alle kanten'

De Europese Commissie gaf deze week 10 miljard euro aan subsidies bestemd voor Hongarije vrij. 20 miljard euro is nog bevroren. Orbán krijgt het geld omdat hij volgens de Europese Commissie heeft voldaan aan eisen die waren gesteld over het versterken van de rechtsstaat en het tegengaan van corruptie. Zo werd er een anti-corruptiebureau opgericht en heeft Orbán naar eigen zeggen de onafhankelijkheid van de Hongaarse Hoge Raad beter gegarandeerd.

Daarop kreeg hij een deel van het geld uit Brussel, maar volgens Lenaers om andere redenen dan de officiële lezing doet vermoeden. "Ik geloof de Europese Commissie niet. Inhoudelijk rammelt het aan alle kanten", zegt de christendemocraat, die denkt dat Brussel een veto van Hongarije tegen steun aan Oekraïne wil voorkomen. "Ik denk dat het een strategische blunder is om dit geld op dit moment vrij te maken. Hier gaan we nog heel lang spijt van hebben."

'Hervormingen flinterdun'

Lenaers vindt de gang van zaken 'heel cynisch'. "We steunen Oekraïne, omdat Oekraïne aan het vechten is voor Europese waarden. Vrijheid, rechtsstaat, democratie, zelfbeschikking. Tegelijkertijd, om Oekraïne te helpen, zouden we in eigen kring een oogje dicht moeten knijpen voor iemand die op dezelfde manier als Poetin die waarden compleet ondermijnt."

Bovendien zijn de hervormingen die Orbán heeft doorgevoerd 'flinterdun', zegt de CDA’er. "Neem de hervorming van de Hoge Raad. Die moet nog worden doorgevoerd. Er worden ondertussen trucjes uitgehaald om dat hele instituut vol te stoppen met vriendjes van Orban zelf. Bij die onafhankelijkheid kun je heel veel vraagtekens plaatsen. Het is absurd dat de Commissie nu al concludeert dat er een vinkje achter kan."

Verkeerd voorbeeld

Mocht Hongarije geen veto inzetten tegen Oekraïne, dan nog zit de Commissie fout, vindt Lenaers. "Ieder land moet aan voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is onafhankelijke rechtsspraak. Dat lijkt me niet zo'n gekke voorwaarde. Als je daar niet aan voldoet, krijg je gewoon geen geld. Ook niet omdat we dan niet weten of het geld juist besteed wordt. Aan die voorwaarde moet keihard vastgehouden worden."

Door het geld beschikbaar te stellen, heeft Brussel een verkeerd signaal afgegeven. "Je krijgt nu in de toekomst dat allerlei Europese leiders denken: dit werkt wel. De volgende keer zet ik ook een veto in omdat ik iets niet kan krijgen en dan lost de Europese Unie het wel voor mij op. Voor de toekomst van Europese besluitvorming is dit dramatisch."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie