Buitenland
VPRO

'De helft van mijn patiënten is overleden, de rest het land uit gevlucht'

foto: Jacobus de Waardfoto: Jacobus de Waard
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De helft van mijn patiënten is overleden, de rest het land uit gevlucht'

Vanwege de economische malaise wordt Venezuela geteisterd door voedseltekorten en gezondheidscrises. De lokale munteenheid, de bolivar, is niets meer waard. Mensen vluchten massaal het land uit. De Nederlandse arts Jacobus de Waard niet. Hij runt al jaren een hospitaal in de hoofdstad Caracas en blijft, ondanks dat hij steeds minder kan betekenen voor zijn patiënten.

Volgens president Maduro zou de basiszorg top zijn in het land, maar De Waard heeft in de 25 jaar dat hij in Caracas woont, niet eerder zulke schrijnende situaties meegemaakt.

Geen vaccinatie

“Ongedierte wordt sinds de economische en humanitaire crisis niet meer bestreden en ook wordt er niet meer gevaccineerd. Ziektes die voorheen zo goed als uitgeroeid waren, maken een comeback in Venezuela: mazelen, malaria en tuberculose.”

Het voorheen rijke Latijns-Amerikaanse was eerder een bestemming voor vluchtelingen, nu trekken Venezolanen massaal naar andere landen. Op zoek naar een beter bestaan. Op zoek naar hulp, naar medicijnen. Want die zijn er amper in Venezuela.

Ster advertentie
Ster advertentie