Buitenland
VPRO

Criminele netwerken azen op EU-geld

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminele netwerken azen op EU-geld

Groot nieuws deze week in Italië over het opsporen van een groot crimineel netwerk dat honderden miljoenen euro's aan Europees geld heeft weggesluisd. Onderzoeksjournalist Peter Teffer vertelt in de EUropa Express van Bureau Buitenland over de opsporing van Europese fraude.

Georganiseerde misdaad

Het coronaherstelfonds is relatief fraudegevoelig, legt Teffer uit. "Er is weinig transparantie over waar al het geld precies naartoe gaat. Landen hebben veel vrijheid in hun besteding van het geld zonder openbaar te maken naar welke bedrijven het precies gaat."

Inmiddels wordt duidelijk dat criminele netwerken dat geld goed weten te vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor het coronaherstelfonds, maar ook voor andere EU-subsidies. Hoofdaanklager van het Europees Openbaar Ministerie Laura Kovesi stelt dat de schaal waarop fraude wordt gepleegd met EU-geld zo groot is, dat dit erop duidt dat de georganiseerde misdaad erbij betrokken is.

Dit geldt onder andere voor landbouwsubsidies. Italië-correspondent Angelo van Schaik was in de Apennijnen, waar de EU deze verstrekt aan boerderijen die niet eens blijken te bestaan.

Fraude

Ondanks dit alles is onderzoeksjournalist Teffer ook optimistisch gestemd. Er is namelijk wel iets in beweging: sinds een aantal jaar wordt het probleem niet alleen meer op nationaal niveau aangepakt, maar ook op Europees niveau met het oprichten van het Europese OM. "Dat kijkt meer over grenzen heen, dat is goed", zegt hij. "En het lijkt erop dat ze ontzettend voortvarend te werk zijn gegaan. Ze hebben veel meer potentiële gevallen van fraude ontdekt dan voorheen bekend waren."

Luister hier de hele aflevering van de EUropa Express: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie