Buitenland
VPRO

Politieke kandidaten vermoord in aanloop naar Mexicaanse verkiezingen

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieke kandidaten vermoord in aanloop naar Mexicaanse verkiezingen

Vorige week werd opnieuw een kandidaat-burgemeester vermoord in Mexico, in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Sinds september ondergingen al 23 andere kandidaten hetzelfde lot. Maar daar praten Mexicanen opvallend weinig over, merkt Bureau Buitenland-collega Edwin Koopman.

Video niet beschikbaar

Op klaarlichte dag

De verkiezingscampagnes in Mexico zijn niet vrolijk begonnen. Maandag werd Gisela Gaytan, kandidaat-burgemeester van de stad Celaya, op straat vermoord terwijl ze campagne voerde. "Ze werd op klaarlichte dag doodgeschoten", vertelt Koopman. "Er wordt algemeen vanuit gegaan dat de narco-maffia erachter zit."

Tijdens de verkiezingen van 2018 werden ook al 48 kandidaten vermoord. Dit soort geweld vindt vooral plaats op lokaal niveau, waar de belangen hoog liggen en politieke invloed gemakkelijker te verwerven is. "Drugskartels financieren vaak campagnes van kandidaten, en als die kandidaten dat dan niet willen, laten de narcos eventjes zien wie de baas is."

Quote

Het aantal doden is alleen maar toegenomen.

Edwin Koopman

Totaal geen thema

Hoewel de meeste Mexicanen het erover eens zijn dat dit probleem ernstig is, wordt het zelden openlijk besproken. De huidige Mexicaanse president, López Obrador, heeft er de afgelopen 6 jaar ook weinig aan gedaan. "Hij heeft wel geprobeerd om de oorzaken weg te halen door armoedebestrijding, maar uiteindelijk is het aantal doden alleen maar toegenomen", aldus Koopman.

Ook de nieuwe presidentskandidaten Claudia Sheinbaum en Xóchitl Gálvez lijken andere prioriteiten te hebben. Sheinbaum wil de status-quo behouden, terwijl Gálvez als oppositieleider tegen 'de oude garde' in gaat zonder de kwestie van georganiseerde misdaad te agenderen. "In de campagnes gaat het wel over onderwijs, gezondheidszorg en geweld tegen vrouwen, maar de georganiseerde misdaad is totaal geen thema", merkt Koopman op.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie