Buitenland
NOS

Israël slaat grote Iraanse aanval af

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël slaat grote Iraanse aanval af

Israël heeft een grote aanval van Iran voor het grootste gedeelte afgeslagen. De honderden drones en raketten die werden afgevuurd, zijn volgens de Israëlische autoriteiten bijna allemaal uit de lucht gehaald voordat ze schade konden aanrichten op de grond. Het was voor het eerst dat Iran de aanval opende op Israël.

Video niet beschikbaar

De spanning in het Midden-Oosten was de laatste dagen al opgelopen, naar aanleiding van een Israëlisch bombardement op het Iraanse consulaat in Damascus. Iran zegt dat Israël daarmee internationale wetten had geschonden en beriep zich voor deze tegenaanval op zijn zelfverdedigingsrecht.

Jeruzalem

Boven Jeruzalem waren meerdere explosies. Ook ging op meerdere plekken in het land het luchtalarm af. Inwoners van met name het zuiden en noorden van het land werd geadviseerd in de buurt van een schuilkelder te blijven. De Israëlische luchtverdediging slaagde erin vrijwel alle drones en raketten neer te halen. Meerdere keren gebeurde dat volgens een legerwoordvoerder buiten de landsgrenzen van Israël, al gaf hij geen details waar dat dan was gebeurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reactie Netanyahu

"We hebben ze onderschept. We hebben de aanval afgeslagen. Samen zullen we overwinnen", schrijft Netanyahu in de vroege ochtend op X. Het was zijn eerste publieke reactie sinds de start van de aanval gisteravond. Het ministerie van Defensie spreekt van "een uitgesproken strategisch succes".

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie