Cultuur & Media
NTR

'Misschien ben je ook wel alle dingen die je niet doet'

foto: Atlas contactfoto: Atlas contact
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Misschien ben je ook wel alle dingen die je niet doet'

Sebastiaan Chabot (1989) is de oudste zoon van schrijver, dichter Bart Chabot, en broer van Splinter Chabot. In Kunststof vertelt hij over zijn roman De slaap die geen uren kent, die tot stand kwam tijdens een master Creative Writing aan het prestigieuze NYU.

De slaap die geen uren kent

"Ik weet dat ik op een gegeven moment een titel wilde hebben die sloeg op het idee dat je besluit dingen te doen of niet te doen, waardoor je een leven leidt en waardoor je impliciet ook levens laat liggen", vertelt Chabot. "De slaap die geen uren kent zijn eigenlijk al die levens die je niet leidt. Misschien ben je ook wel alle dingen die je niet doet, op een bepaalde manier."

Na zijn studie geschiedenis vertrok Chabot naar New York zijn vriendin Joosje Duk achterna. "Ik wilde gewoon graag naar New York, naam mijn vriendin. Ik heb eerst een zomercursus aan NYU gedaan, daarin maak je kennis met het schrijven. Het is een vrijblijvende cursus, vooral om aan het schrijven te gaan. Na die zomercursus heb ik me aangemeld voor de masteropleiding. Eigenlijk heel naïef."

NYU

Creative Writing aan NYU is een tweejarige opleiding waarvoor slechts twintig aspirant-schrijvers van de achthonderd aanmeldingen per jaar worden toegelaten. Voor slechts één student, de meest beloftevolle, worden alle kosten vergoed. Die student werd Chabot. Hij studeerde in 2017 af bij Jonathan Safran Foer.

Chabot: "Een van de eerste dingen Jonathan Safran Foer tegen me zei was: je boek moet niet teveel op z'n eigen beschrijving gaan lijken. Wat hij bedoelde is dat je niet teveel met voorbedachten rade moet schrijven. Je moet niet een goede schrijver willen zijn, maar ook een vorm van toeval toelaten, zo komt er leven in je boek."

Engels schrijven: bevrijdend

"Het Engels was eigenlijk eerder bevrijdend voor me. Je durft makkelijker te schrijven. Als ik in het Nederlands schreef zag ik altijd sterk wat er niet klopte, wat er niet liep. Bij schrijven in het Engels kon ik dat veel meer loslaten, voelde ik me veel vrijer."

De master wordt afgerond met de voltooiing van het boek. "Ik ben in het Engels blijven schrijven, en na die twee jaar ben ik het boek zelf gaan terugvertalen naar het Nederlands."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie