appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Thomas Verbogt: 'Ik ben over een heleboel onzeker, maar ik weet wel dat ik met die verhalen iets kan raken'

Thomas Verbogt
dinsdag 25 februari 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Schrijver Thomas Verbogt vertelt in Kunststof over zijn nieuwe roman Als je de stilte ziet. Een roman over verlangen, vluchtigheid en betekenis geven aan het leven. Verbogt schreef vele romans, verhalenbundels en toneelstukken en schrijft nog dagelijks een column voor De Gelderlander.

Thomas Verbogt in Kunststof

"Dit boek heeft mij optimisme gegeven", vertelt de schrijver. "Als ben ik helemaal niet pessimistisch van nature. Helemaal niet. Toen ik klaar was met dit boek dacht ik, mooi. Ik vond het ook een troostrijk boek om te schrijven."

Als je de stilte ziet

Verbogt over de titel: "Wat is dat als je stilte ziet? Wat is dat voor mij? Dan zie ik uitzicht. Dan zie ik ruimte. En ik probeer in die stilte mezelf in die nieuwe ruimte naar een nieuw uitzicht toe te laten gaan. Dat is ook iets wat in het boek van groot belang is: het telkens opnieuw beginnen. Een beginpunt kan liggen bij zo'n moment waarop je denkt, ik zie de stilte."

Je leert jezelf beter kennen

Thomas Verbogt

"Gevoeligheid. Het hoort bij me en ik moet er mee leren leven. Het is een van de thema's van mijn leven. Maar hoe doe je dat? Hoe leer ermee leven? Weer die vraag, hoe te leven? En het antwoord op die vraag bestaat niet, maar je kunt wel in buurt komen van dat antwoord dat niet bestaat. 

Edelmoedig

"Dit boek gaat zeker ook over edelmoedig zijn. Mijn ouders zeiden dat altijd tegen mij: wees edelmoedig. Gun mensen de ruimte. Dat gaat over niet meteen oordelen, niet smalen, weg met het cynisme. Mijn moeder was de open arm en mijn vader het luisterend oor. En wat ze meegaven bij die edelmoedigheid was: interesse, zorg en aandacht voor je omgeving."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1