appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

De borst als verleidster, voedster en vernietigster

De Bezige Bij
vrijdag 17 mei 2019 | NOS | Redactie

Journalist Corien van Zweden verloor haar linkerborst aan borstkanker. Ze besloot daarna een boek te schrijven met de titel Borsten - De levensloop van een intiem lichaamsdeel. "Het lijkt op afscheid nemen van een vriend met een etentje en alles wat je daarbij wil zeggen", vertelde Van Zweden in Met Het Oog Op Morgen.

Corien van Zweden schreef een biografie over de borst
 

Van Zweden was nooit echt van plan om een toespraak te schrijven aan haar linkerborst. "Het was meer een soort fantasie. Wat zou ik die borst hebben verteld bij een afscheidsetentje?"

Ze ging nadenken en realiseerde zich uiteindelijk dat er geen enkel lichaamsdeel is dat zoveel verschillende rollen heeft gespeeld in haar leven. "Het is het enige deel van je lichaam dat er in het begin nog niet is. Je begint met een platte borstkas en als tienermeisje is het er ineens. En daarna verandert het iedere keer weer."

Wat zou ik die borst hebben verteld bij een afscheidsetentje?

Corien van Zweden

"Eerst zijn ze er voor de mooi en dan als je kinderen krijgt verandert dat ineens", vertelt Van Zweden. "Als je daarna borstkanker krijgt is er weer een nieuwe rolwisseling. Dan is het niet meer mooi of melk, maar maakt het je kapot. Van verleidster, naar voedster, naar vernietigster."

De linkerborst van Van Zweden moest verwijderd worden om de kanker in te dammen. Daarna koos ze niet voor een reconstructie. "Ik wilde geen operatie meer en ik wist niet wat het uiteindelijk zou opleveren. Misschien kies ik later nog voor een reconstructie."

Corine van Zweden schreef na haar borstkanker een boek

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1