appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jeugdboekenschrijfster Carry Slee: 'Schrijven heeft veel met durven te maken'

ANP
zaterdag 2 maart 2019 | KRO-NCRV | Redactie De Taalstaat

Ruim tachtig boeken heeft ze inmiddels op haar naam staan. Hoog tijd om haar schrijftips te delen vond jeugdboekenschrijfster Carry Slee. In haar nieuwste boek Durf te schrijven geeft ze lezers met schrijfambities tips. "Het is de Carry Slee-methode. Zo doe ik het", zegt ze in De Taalstaat. 

Dat haar nieuwste boek Durf te schrijven heet, is niet toevallig. "Schrijven heeft veel met durven te maken", zegt de 69-jarige schrijfster. Van haar boeken zijn meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht.

"Als je zegt dat je gaat schrijven, zeggen mensen algauw: jij? Waarom? Je hebt nooit een tien voor Nederlands gehaald. Al die dingen houden je dan tegen, maar durven is, wat in je leeft, op een andere manier te verwoorden op papier. Dat moet je durven, want je kunt je ook schamen voor wat je soms denkt."

Dramatisch einde

Zelf vond Slee het "heel eng" toen ze Spijt schreef, een boek over de gepeste scholier Jochem die uiteindelijk een eind aan zijn leven maakt. "Ik dacht: eigenlijk moet hij zelfmoord plegen, maar durf ik dat wel? Krijg ik niet alle leraren over me heen of een heleboel kritiek? Ik vond het eng, want ik laat mijn boeken meestal goed eindigen en dit is natuurlijk een dramatisch einde." Slee durfde het uiteindelijk toch aan. "Ik denk dat het daardoor ook een mooi verhaal is geworden met veel impact."

Ondanks dat ze veel jeugdboeken op haar naam heeft staan, is haar nieuwste boek zowel voor volwassenen als jongeren bedoeld. Na lezingen komen ze met vragen op Slee af. "Veel volwassenen willen schrijven en hebben een verhaal, maar weten niet hoe ze moeten vormgeven."

Hard werken

Zo geeft ze in het boek tips over een goede werkplek en daar blijk je volgens Slee helemaal geen enorm mooie kamer voor nodig te hebben. Een hoekje met een bureau waar je alleen gaat zitten om te schrijven is genoeg, meent Slee. Al is zomaar gaan zitten en wachten niet voldoende om een meesterwerk op papier te zetten. "Dan moet je hard gaan werken", zegt Slee. Maar wat dat harde werken nou precies inhoudt? "Je concentreert je op wat je gaat doen en je laat verder alles even los waarmee je op die dag bezig bent." 

Schrijven geeft veel rust en blijdschap

Carry Slee

Soms wordt de populaire jeugdboekenschrijfster zelf tijdens het schrijven overmand door emoties. "Ik leef mij zo goed in en zie dan helemaal voor me wat er gebeurt." Ze voelt zich het "gelukkigst" op een dag als ze een stuk heeft geschreven. "Daar kan eigenlijk niets tegenop", zegt Slee. "Ik vind het heerlijk om op mijn kleinkinderen te passen, daar geniet ik enorm van, maar schrijven geeft veel rust en blijdschap."

Carry Slee over haar nieuwe boek Durf te schrijven.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1