Binnenland
BNNVARA

Ajaxhooligan vermoord: hoe kreeg crimineel Martin van de Pol macht bij Ajax?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajaxhooligan vermoord: hoe kreeg crimineel Martin van de Pol macht bij Ajax?

Gisteren werd bekend dat Ajaxhooligan Martin 'Polletje' van de Pol geliquideerd is. Polletje stond bekend als een belangrijke leider van de F-Side en had een aardige vinger in de pap binnen de club. Hoe ver reikt de invloed van hooligans? "Het is een groot probleem voor Ajax, en ook voor andere voetbalclubs, nationaal en internationaal", zegt Paul Vugts, misdaadverslaggever van het Parool in De Nieuws BV.

Niet zijn dood, maar het feit dat Polletje nog 56 is geworden is volgens Vugts een verrassing, "van de Pol was van jongs af aan in zeer diverse en zware criminaliteit verwikkeld. Ook met rellen via Ajax en aan Ajaxhooligans gelieerde criminaliteit zoals drugshandel. Hij staat bekend als een doorgesnoven figuur die met jan en alleman ruzie kon maken en zeer onvoorspelbaar was."

Van Praag probeerde Polletje in toom te houden

"Polletje was een belangrijke supporter in de F-Side waar je mee te maken had", vertelt Michael van Praag. Van Praag was van 1989 tot 2003 voorzitter van Ajax en had veel met de Ajaxhooligan te maken. "Hij was op onderdelen best gewelddadig, maar ook een Ajax-supporter, dus je had met hem te maken."

Van Praag hoopte dat goed contact met Polletje zou helpen om hem in toom te houden. "Ik herinner me hem als iemand waar je wel mee kon praten, maar waar je ook aan kon merken dat hij weinig gaf om wat je zei. De aandacht die ik hem als voorzitter gaf, kon hij wel waarderen en daarmee hoopte ik dat ik hem een beetje kon sturen op de momenten dat dat nodig was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bestuurskamer van Ajax

Polletje was niet zomaar best gewelddadig en had behoorlijk wat op z'n kerfstok. Vugts: "De grootste zaak ging over het doodschieten van vier mensen in een seksclub in Haarlem in 2000 met anderen. Hij is toen eerst veroordeeld tot levenslang en later door het gerechtshof tot 15 jaar cel. Daarnaast heeft hij altijd wapen zaken aan zijn broek gehad en geweld, heel veel divers geweld."

Ondertussen was Polletje wel veel op de club te vinden en had er ook een aardige vinger in de pap. Vugts: "In de bestuurskamer van Ajax was een overleg tussen politie en veiligheidsmensen van de gemeente en Ajax omdat er een wedstrijd heel erg uit de hand was gelopen. Daarbij hadden politieagenten vuurwapen getrokken omdat ze echt in het nauw gedreven waren. Dat werd geëvalueerd en wie komt daar mee aan de hand van iemand van Ajax? Martin van de Pol. De chef van de politie die aanwezig was, viel zowat van z'n stoel. En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van de invloed van Polletje."

Quote

geweld en dreiging van geweld is wel eigen aan conflictueuze situaties bij clubs

Marjan Olfers

Geweld en bedreigingen

Die invloed heeft alles te maken met wat hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers een ruilverhouding noemt. "Er is een groep die schroomt niet om geweld te gebruiken, die schroomt niet om mensen te bedreigen dat geeft een bepaalde mate van angst zeker bij bepaalde bestuurders. Het risico bestaat, en dat vind ik echt een heel erg groot risico, dat je op een gegeven moment in een ruil verhouding verkeert met criminelen. Ik doe wat voor jou, jij doet wat voor mij? En dan kan je in een soort corrupte situatie geraken als bestuurder"

Olfers zat tussen 2011 en 2012 in de Raad van Commissarissen van Ajax. Ook zij maakte bedreigingen mee: "Dat is bijna inherent aan het zijn van bestuurder tijdens een conflictueuze situatie bij voetbalclub. Die geschiedenis is er en dat is verdrietig genoeg. Gelukkig zijn de meeste mensen, mensen die dat niet doen. Maar geweld en dreiging van geweld is wel eigen aan conflictueuze situaties bij clubs."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Carlo Picornie

Ondanks de waslijst van criminele activiteiten bleef het contact tussen Polletje en Michael van Praag. De voormalig voorzitter zocht hem zelfs op in de gevangenis waar Polletje vastzat voor de moord op vier mannen: "De reden dat ik hem opzocht, is omdat ik vanuit de leiding van het supportersproject wat we samen met de gemeente hadden, hoorde dat Polletje wist wie Carlo Picornie had omgebracht tijdens de vechtpartij tussen Ajax en Feyenoord supporters in Beverwijk."

Van de Pol zou van plan zijn geweest om wraak te nemen als hij uit de gevangenis zou komen. Van Praag: "Toen hebben wij met z'n tweeën besloten om hem te bezoeken, om wraak nemen uit zijn hoofd te praten, want daar schiet je namelijk niks mee op. En om te kijken of hij bereid zou zijn om te vertellen wie Carlo Picornie gedood had. Maar in die wereld is elkaar verlinken het laatste wat ze doen dus dat is niet gelukt."

Uitstralingseffect op de club

Olfers had in deze situatie er niet voor gekozen om Polletje op te zoeken: "Als je dat al doet vind ik dat je dat in overleg met politie en justitie moet doen voor een hoger maatschappelijk belang. Iedereen weet dat criminelen elkaar in beginsel niet verlinken en wij zijn geen politie en opsporingsapparaat als bestuurder. Bovendien heeft het tot de dag van vandaag uitstralingseffect. Het feit blijft dat je iemand gaat bezoeken in de gevangenis die wel daar op dat moment zit omdat hij vier mensen heeft vermoord."

Ajaxhooligan vermoord: Hoe kreeg crimineel Martin van de Pol macht bij Ajax?

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie