appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Woningmarkt: 'Nog geen bubbel, maar opwaartse druk op huizenprijs zal aanhouden'

ANP
maandag 22 februari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Door de almaar stijgende huizenprijzen is er nog geen sprake van een bubbel die kan knappen, maar de situatie is zorgelijk zegt senior-econoom van de Rabobank Carola de Groot in Spraakmakers. "De krapte op de woningmarkt is zó intens, dat kopers in een enorme 'biedingsstrijd' belanden wat de opwaartse druk op de huizenprijs versterkt."  

Nog nooit was de krapte op de woningmarkt zo enorm, legt De Groot uit. Makelaarsvereniging NVM meldde dat er in het laatste kwartaal van 2020 zo'n 37.000 huizen te koop stonden. "Nog nooit eerder stonden er zo weinig huizen te koop, dat geeft wel aan hoe krap de huidige markt is", aldus De Groot. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Econoom Carla de Groot

Onno Hoes is voorzitter van NVM en ziet dat een koophuis door de oplopende prijzen voor veel mensen onbetaalbaar wordt. "Dat is jammer, want kopen is een goed onderdeel van je hele spaarplan." 

Bijbouwen middensegment 

De oplossing is volgens Hoes: meer nieuwe woningen bouwen. "Er moet echt heel veel worden gebouwd. Dat moet op grootschaligere locaties en niet alleen binnen de bebouwde kom." Ook moet er volgens hem goedkoper gebouwd worden. "Door grootschalige bouwprojecten en nieuwe bouwtechnieken kan de prijs voor een woning naar beneden."  

Waar jaarlijks 60.000 vergunningen uitgegeven worden om woningen te bouwen, zouden dat er 100.000 moeten zijn, stelt Hoes. "Zo loopt de achterstand steeds verder op." Ook de doorstroom moet beter. Daarvoor moet volgens Hoes niet alleen voor het lagere- en hogere segment worden bijgebouwd, maar vooral voor het middensegment.

'Woningmarkt faalt'

Volgens de Amsterdamse wethouder Wonen en Bouwen Laurens Ivens (SP), "faalt" de woningmarkt nu voor de meeste mensen ondanks verschillende maatregelen die voor starters genomen zijn. Ivens wil dat de rem voor nieuwbouw eraf gaat door de verhuurdersheffing die corporaties moeten betalen af te schaffen. "Zo kunnen er meer betaalbare woningen worden bijgebouw." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Laurens Ivens

Maar met alleen bijbouwen redden we het niet, denkt Ivens. Zelfs als de enorme cijfers voor nieuwbouw gehaald worden, blijft er een probleem met de betaalbaarheid van de bestaande woningen. Hij wil dat er een maximale huurprijs komt en dat er maatregelen worden getroffen zodat particuliere huizenkoper niet hoeven te concurreren met beleggers die huizen opkopen. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1