Binnenland
NOSNTR

Vijftien ouderen overleden na coronaprik, onderliggende problemen waarschijnlijk de oorzaak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijftien ouderen overleden na coronaprik, onderliggende problemen waarschijnlijk de oorzaak

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vijftien meldingen ontvangen over kwetsbare ouderen die zijn overleden nadat ze een coronavaccin hadden gekregen. In alle gevallen ging het volgens het Bijwerkingencentrum om fragiele ouderen met meerdere ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.

"We hebben dit ook gezien in Noorwegen en Duitsland. Onderzoekingen daar hebben niks verontrustends opgeleverd. Ik denk dat het ook hier toe te schrijven is aan het feit dat deze mensen heel fragiel zijn en een hele kwetsbare gezondheid hebben. Ze waren dus mogelijk ook overleden als ze niet gevaccineerd waren. Ze zijn overleden nà vaccinatie, maar dat wil niet zeggen dat ze overleden zijn dóór vaccinatie", zegt Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde aan het AmsterdamUMC en lid van het OMT, in Nieuws en Co.

Bijwerkingen

Dertien meldingen betreffen 85-plussers. Twee meldingen gaan over ouderen tussen de 70 en 85 jaar. Veertien ouderen ontvingen het vaccin van Pfizer/BioNTech, eentje ontving het Moderna-vaccin. De ouderen overleden 1 tot 9 dagen na hun prik. De meldingen over sterfgevallen zijn verwerkt tot en met vrijdag 5 februari.

Milde bijwerkingen zoals koorts kunnen natuurlijk voor ouderen grote gevolgen hebben. Is het het risico waard? "We kijken als artsen heel gericht naar de bijdrage die de vaccinatie kan brengen aan de kwaliteit van het leven. We doen de vaccinatie in de verpleeghuizen dan ook niet om verspreiding te voorkomen, maar om te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en overlijden aan de infectie. Want dat hebben we al genoeg gezien. Maar je moet wel steeds afwegen of het voor de individuele patiënt echt bijdragend is. Als mensen al in een terminale fase zijn en het overlijden is verwacht of aanstaande, dan heeft de vaccinatie niet veel toegevoegde waarde", aldus Hertogh.

Nader onderzoek, niet verontrustend

Lareb gaat de meldingen nu nader bekijken om beter te begrijpen waar deze ouderen aan zijn overleden. Dat geldt ook zeker voor de ouderen bij wie hun toestand verslechterde, maar bij wie geen bijwerkingen zijn gemeld die typerend zijn voor het vaccin dat ze kregen.

De cijfers die Lareb vandaag naar buiten brengt, zijn niet verontrustend, vindt Hertogh. "De situatie wordt verdacht als je meer sterfgevallen ziet dan je verwacht, maar dat is vooralsnog niet het geval." Ook hij ziet geen relatie tussen het overlijden van deze mensen en de vaccinatie.

Hij ziet dan ook geen reden om andere keuzes te maken bij het vaccineren van kwetsbare ouderen.

Hertogh vindt het wel belangrijk om de situatie goed in de gaten te blijven houden. "In de onderzoeken die zijn uitgevoerd voordat de vaccins op de markt kwamen zaten wel ouderen, maar relatief weinig van hen waren zo fragiel als onze verpleeghuisbewoners. We krijgen dus continu meer informatie over de werkzaamheid en ook over de bijwerkingen bij deze groep."

Vragen over veiligheid

In januari ontstonden er vragen over de veiligheid van het Pfizer/BioNTech-vaccin bij kwetsbare ouderen toen in Noorwegen 33 verpleeghuisbewoners stierven na vaccinatie. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC, onderdeel van het Europees Medicijnagentschap (EMA), bekeek de zaak en concludeerde dat er voor dit vaccin geen specifieke veiligheidsrisico's zijn bij kwetsbare ouderen.

Ouderen vaccin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie