Binnenland
KRO-NCRV

'Testpaus' Pier Eringa: voer 2G in, want het kan niet anders

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Testpaus' Pier Eringa: voer 2G in, want het kan niet anders

Ziekenhuisbestuurder Pier Eringa ziet geen andere oplossing dan de tijdelijke invoering van 2G. Het systeem van 1G is niet haalbaar volgens de voorzitter van Stichting Open Nederland. En dan is er nog de crisissituatie in de zorg. "Code zwart komt rap dichterbij. Op veel plekken worden er al keuzes gemaakt, die je liever niet zou willen maken”, zegt Eringa bij 1 op 1.

Helpen met testen

De crisis waar we nu in zitten, is veel erger dan we vooraf hadden berekend, zegt Pier Eringa die als voorzitter van Stichting Open Nederland op grote schaal testen uitvoert toegangsbewijzen.

Donderdag had Eringa nog overleg met de GGD en het ministerie waar de GGD aan de alarmbellen trok. Zij kunnen de vraag van meer dan 340.000 telefoontjes voor afspraken niet aan. Het personeel van Testen voor Toegang zou daar eventueel bij kunnen helpen, maar daar komen juist mensen die geen klachten hebben. En die wil Eringa liever niet mengen met de mensen die in de rij staan met een hoest of een snotneus.

Vaccineren

In het debat in Den Haag werd deze week gepleit voor het zogenaamde '1G' om de crisis mee aan te pakken. Dat zou betekenen dat iedereen getest moet worden, gevaccineerd of niet. Eringa moet het officieel nog laten narekenen, maar weet nu al dat het plan totaal niet haalbaar is.

"De kosten zijn spectaculair hoog [50 miljoen per week] en ook al doe je al die testen, dan zul je alsnog moet handhaven. Dat is juist een zwak punt in ons land. De horeca vindt het lastig, maar ook bedrijven willen niet voor politieagent spelen in de controle."

Eringa is daarom "pessimistisch" over dit idee. "Dat zou je niet moeten doen." Eringa heeft nog een advies aan de politiek: "Ga eerst na of het haalbaar is. Vraag het eerst aan de vakmensen in het veld voordat je het gaat roepen." Want zo zegt Eringa, nu is het "helaas pindakaas, dat gaat niet lukken".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie