Binnenland
NOS

Eerste kinderen met medisch risico kunnen vandaag hun coronavaccinatie krijgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste kinderen met medisch risico kunnen vandaag hun coronavaccinatie krijgen

De eerste kinderen kunnen vandaag hun vaccinatie krijgen. Het gaat om kinderen tussen de 5 en 11 jaar.

Kinderen met medisch risico krijgen coronavaccin

“Als je kijkt naar de kinderen die terecht komen op de IC met corona, dan zijn het allemaal kinderen met een onderliggende aandoening”, vertelt kinderarts-immunoloog Emmeline Buddingh van het Leids Universitair Medisch Centrum in het NOS Radio 1 Journaal.

Medisch risico

Vandaag krijgen verschillende jonge kinderen een uitnodiging om een coronavaccinatie te halen. “Dit zijn kinderen met onderliggende medische aandoeningen die onder behandeling staan van een kinderarts. Ook worden kinderen met Down die in instellingen wonen uitgenodigd.”

Kleine groep

Het gaat om een kleine groep kinderen die nu gevaccineerd kunnen worden. “De kinderen worden zelf uitgenodigd door hun huisarts of ziekenhuis. Die hebben een inventarisatie gedaan.” Volgens de Gezondheidsraad gaat het om zo'n 40.000 kinderen.

Belang

Van deze groep eindigen er nog minder op de IC’S met een ernstig ziektebeloop. Toch benadrukt Buddingh het belang van het vaccineren van deze kinderen. Het vaccin zou vooralsnog voordeel hebben. “Het beschermt ze beter op een ernstige beloop van de ziekte.”

Vaccin

De kinderen krijgen een aangepaste dosis van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Minimaal vier weken na de eerste prik volgt de tweede.

RJN coronavaccinatie kinderen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie