Binnenland
NOS

Opnieuw miljardensteun voor economie, maar is het raadzaam?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw miljardensteun voor economie, maar is het raadzaam?

Opnieuw zullen er miljarden worden uitgetrokken om bedrijven overeind te houden. Maar hoe lang is dat stutten nog houdbaar? Volgens Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, is het verstandig van het Kabinet om te kiezen voor extra steun. Als bedrijven failliet gaan kan het werken als een domino effect en uiteindelijk leiden tot minder vertrouwen in de economie en meer werkloosheid.

"Als je het puur economisch bekijkt moet je vooral overwegen of het uitgegeven geld zich uit gaat betalen. Naarmate de haven dichterbij komt, dus de normalisering van de economie, is de kans groter dat het gros zich weer zal uitbetalen", vertelt de hoofdeconoom in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat terugbetalen zit hem in twee dingen. Wanneer je bijvoorbeeld niets zou doen, zal je snel meer ww-uitkeringen moeten betalen, maar wanneer je nu investeert kun je dat voorkomen en werken aan een sneller herstel.

Niet iedereen kan gered worden

"Dan is de economie aan het einde van de crisis gewoon startklaar. Er is een stuk minder tijd nodig om de economie weer op te starten. Iedereen staat dan direct klaar om goed van start te gaan en een direct gevolg daarvan is dat je meer belastinginkomsten gaat hebben. Dus in die zin is het meer gericht op een doorstart maken in de economie."

Tegelijkertijd weet je ook niet of alle bedrijven het gaan redden. Sommige bedrijven kunnen bijvoorbeeld voorafgaand aan de coronacrisis al slecht lopen, waardoor ze nu kunstmatig langer in leven zijn gehouden. Toch gaat het wat Blom betreft maar om een klein deel. "In economische termen is dat dan natuurlijk weggegooid geld, maar ik denk dat het ongezonde deel veel kleiner is dan de gezonde bedrijven. Dat is natuurlijk de kern hiervan, zo kunnen de werknemers zo lang mogelijk aan het werk blijven."

Lage staatsschuld

De reden dat we deze immense steun kunnen bieden ligt vooral aan het feit dat Nederland een lage staatsschuld heeft. Toch ziet Blom dat er wel moet worden nagedacht over een plan B, als we onverhoopt nog langer in de crisis zullen zitten. "Dan wil je eigenlijk de economie ondersteunen in de overgang van de ene naar de andere wereld. Je moet er dan wel over nadenken hoe je een teststructuur gaat neerzetten zodat je de schade beperkt", sluit Blom af.

RJN Economie corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie