appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Biden wil nieuw kernwapenverdrag met Rusland, terwijl de VN ze verbiedt

ANP
vrijdag 22 januari 2021 | NOS | Redactie

De Amerikaanse president Biden gaat direct van start. Hij wil een nieuwe impuls geven aan het aan banden leggen van kernwapens, daarom wil hij een nieuw verdrag tekenen met Rusland. Beide landen hebben namelijk een aflopend verdrag en het nieuwe verdrag moet een strategische balans tussen de VS en Rusland garanderen. 

Vandaag treedt ook het VN-verdrag in werking, waarin staat dat kernwapens worden verboden. Dat geldt echter alleen voor de landen die het verdrag hebben ondertekend. Daarbij horen niet de negen kernmachten, dus ook Rusland en de Verenigde Staten niet. Nederland heeft het verdrag overigens ook niet ondertekend.

Verbod op kernwapens

Het is goed nieuws te noemen volgens Sieco van der Meer, onderzoeker bij instituut Clingendael en expert op het gebied van massavernietigingswapens. "De gedachte achter dat verdrag is om de druk op andere landen te zetten die kernwapens hebben. Het is de hoop dat er wapens vernietigd worden, en het gaat er uiteindelijk om dat je een norm stelt", vertelt Van Der Meer in het NOS Radio 1 Journaal.

Verdrag is een goede eerste stap

Het verdrag stelt echter niet zo heel veel voor. Veel landen doen dus niet mee en lijken er ook nog niet aan te willen beginnen. Volgens Van Der Meer is het verdrag dan ook een stuk weerbarstiger in de praktijk. Het zal dan ook niet op de korte termijn gaat werken. "Daarnaast is er ook kritiek op het verdrag. Het zou slecht zijn en er is geen controlerend orgaan is. Maar het vergroot de polarisatie over deze wapens wel en op lange termijn kan het leiden tot een breuklijn."

"Je ziet nu al dat er bijvoorbeeld in Belgiƫ en Nederland steeds meer weerzin is tegen deze wapens en de discussie erover staat ook weer op de agenda. De reden dat Nederland het verdrag nog niet heeft getekend is omdat er in eerste instantie druk was uit de Verenigde Staten, maar aanvankelijk was minister Blok wel enthousiast", gaat Van der meer verder.

Anna Timmerman, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX, heeft er samen met andere bewegingen voor gezorgd dat dit VN-verdrag er kwam. Volgens haar doet de VN eindelijk wat geen enkel verdrag tot nu toe heeft gedaan. "Dat is een krachtig signaal naar de paar staten die wel kernwapens bezitten. Ze stellen echt een norm. Ze moeten stoppen met deze bedreiging voor onze wereld", sluit zij af. 

Verbod op kernwapens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1