appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Abdelkader Benali doet voordracht op 4 mei: 'In de stilte hoor je de niet vertelde verhalen'

ANP
maandag 18 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Schrijver Abdelkader Benali gaat de voordracht tijdens de Dodenherdenking op 4 mei houden. "De voordracht met de twee minuten stilte, dat is toch het belangrijkste niet-religieuze ritueel van Nederland", zegt hij in Spraakmakers. "Om op die plek te mogen staan en iets te mogen zeggen, daar word ik even stil van." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Abdelkader Benali bij Spraakmakers

Benali groeide op in Rotterdam waar hij als vierjarige met zijn ouders naartoe verhuisde vanuit Marokko. "Ik groeide op in een geschonden stad, net buiten de historische brandgrens van het bombardement. Als je als kind door Rotterdam liep kwamen er vragen op: waarom is deze stad anders dan andere steden? Wat is er gebeurd?"

"Wij kenden Nederlanders als mensen die overal iets over te zeggen hebben, maar om acht uur werd het stil en werd er naar binnen gekeerd. De treinen stonden stil, duiven werden stil, je voelde de enorme beklemming." Dat was als "buitenstaander" indrukwekkend, vertelt Benali. "Op 4 mei werkte alles naar die stilte toe. En in die stilte hoor je de niet vertelde verhalen over het verzet, collaboratie, de razzia van Rotterdam, weggevoerde Joden."

Leeg Amsterdam

Benali zegt wel wat reacties te verwachten vanwege zijn Marokkaanse afkomst. Twitter zet hij daarom vandaag even uit. "En dan morgen weer aan om de discussie aan te gaan. Er zijn Marokkaanse Joden omgekomen in de kampen, zo dichtbij is het. Het was een wereldoorlog."

De lege Dam en de vrijwel lege Nieuwe Kerk in Amsterdam waar Arnon Grunberg vorig jaar de voordracht deed vond Benali indrukwekkend. "Die leegte was ook heel mooi, omdat die correspondeert met de stilte die moet zijn gevoeld tijdens de oorlog. De ongewisheid van alles, dat je niet wist wat er kwam. Dat komt binnen."

Gerdi Verbeet

Of er dit jaar wél publiek aanwezig mag zijn, is nog onbekend en zal afhangen van de dan geldende coronamaatregelen. Voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet vertelt dat er allerlei scenario's klaarliggen. "We weten natuurlijk meer dan vorig jaar over het virus en de verspreiding. Ik hoop toch op meer mensen dan toen, maar een bomvolle Dam zal zeker niet gaan."

Luister naar Gerdi Verbeet en Abdelkader Benali:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1