Podcast

Herdenk de oorlogsslachtoffers en vier de vrijheid met de podcasts van NPO Radio 1

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herdenk de oorlogsslachtoffers en vier de vrijheid met de podcasts van NPO Radio 1

79 jaar geleden kwam er een einde aan de Duitse bezetting in Nederland. Dit weekend, 4 en 5 mei, herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding. Sta stil bij de oorlogsslachtoffers en onze vrijheid met deze podcasts van NPO Radio 1.

Luister naar Tante Jos

Tante Jos

Tante Jos

Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Ze was de oudtante van Mijke van Wijk, die opgroeide met verhalen over verzetshelding Jos. Kort voor de dood van Jos ontmoeten de twee elkaar. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek. In Tante Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar bijhielden. Wat blijkt: een aantal verhalen dat tante Jos altijd vertelde, ligt toch wat anders…

Tante Jos was niet de enige die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief meedeed. Zo maakte podcastmaker Mijke van Wijk een bonusaflevering over 'nicht Puck', en leer je vanaf 1 juli in een nieuwe podcast haar Oom Matje kennen.

Luister hier de extra aflevering over nicht Puck - Tante Jos

Luister naar Bevriende Bommen

Bevriende Bommen

Bevriende Bommen

Er vielen niet alleen Duitse bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook Engelse en Amerikaanse bommen troffen plekken in Nederland. Scholen, kerken en hele woonwijken worden verwoest. Veel gaat er mis. Beoogde doelen worden niet geraakt.

In Bevriende Bommen gaat Rob Trip op zoek naar het onbekende verhaal van de geallieerde bombardementen in Nederland. Ooggetuigen vertellen in de podcast hun verhaal. Slachtoffers van de bombardementen maar ook Nederlandse piloten die vlogen in dienst van de geallieerden.

Luister naar Iedere steen heeft een gezicht

Iedere Steen heeft een Gezicht

Iedere Steen heeft een Gezicht

Nederland heeft een nieuw monument: het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen spreekt met familieleden, in verschillende generaties, van mensen die op dit monument vermeld staan. Wat betekent de oorlog nu nog? Is er een groot verschil tussen de generaties? En welke naam op het monument heeft voor hen de meeste betekenis?

Luister naar De Zomer van 1945

De Zomer van 1945

De Zomer van 1945

Het was een mooie zomer, die van ’45. In het bevrijde Nederland werd gefeest, gegeten en gevreeën. Maar wat aten onze vaders en moeders na de oorlog? Hoe reisden ze? En was het voor iedereen zo’n leuke zomer?

In deze serie portretten van mensen die die zomer nooit meer zullen vergeten. Omdat ze hun geluk niet op konden. Of omdat ze soldaatje speelden met achtergelaten explosieven. Of omdat ze achter prikkeldraad gevangen zaten. De Zomer van 1945 is gemaakt door Steven Emmens en Koos van Noppen.

Luister naar De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

De Onbekende Kinderen van Kamp Westerbork

Rob Trip gaat op zoek naar het bijzondere verhaal van de groep Onbekende Kinderen. Deze 51 opgepakte Joodse kinderen zitten in de zomer van 1944 in de weeshuisbarak van Kamp Westerbork. Op één na overleven deze jonge kinderen drie concentratiekampen. En dat terwijl ze zonder hun ouders zijn en de Duitsers jarenlang op grote schaal kinderen de gaskamers insturen.

Hoe kan het dat deze groep het wel overleeft? Wat hebben ze meegemaakt? Hoe is het hen vergaan na de Tweede Wereldoorlog?

Ster advertentie
Ster advertentie