Binnenland
WNL

Fidan Ekiz: het activisme van 'regressief links' gaat vaak over symboliek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fidan Ekiz: het activisme van 'regressief links' gaat vaak over symboliek

De 'regressief linkse' groep moet niets van Fidan Ekiz hebben, en dat is wederzijds. "Mijn links, wat ik van huis uit heb meegekregen, is een heel andere links dan hier. Niet het 'woke-links' waar ze heel erg aan het strijden zijn over wie is woker dan de ander", zegt de journalist in de NPO Radio 1-special Van Oud Naar Nieuw van Omroep WNL.

Video niet beschikbaar

'Regressief links' is een term die gepopulariseerd is door de Britse activist en Quilliam-voorzitter Maajid Nawaz. Voor Ekiz gaat de term over het links dat zij "niet kent vanuit huis", zo zegt ze. "Links die intimideert en jou zijn eigen visie wil opleggen", zegt Ekiz. "Ik ben daar sowieso heel erg allergisch voor. Jij wordt gezien als lid van een groep, en dus niet als een individu. En dat jij lid bent van een groep die eigenlijk zijn identiteit ontleent aan het verschil met de ander." Dat is volgens Ekiz waar deze 'identiteitsdenkers', of mensen die onderdeel zijn van het pushen van identiteitspolitiek, zich heel erg mee bezig houden. "Het opleggen van een visie van jou als onderdeel van die groep. En ik zie mezelf gewoon graag als individu."

Ekiz stapte in januari 2020 op als presentator bij het tv-programma De Nieuwe Maan. Dat deed ze wegens intimidatie, druk en demonisering uit de hoek van de islamitische gemeenschap, maar ook van de 'regressief linkse groep'. "Er werd bijvoorbeeld gezegd: sinds zij daar zit staat de oude witte man centraal", noemt ze als voorbeeld.

"Op het moment dat ik te maken krijg met intimidaties en bedreigingen denk ik altijd: dan doe ik iets goed", zegt ze daarover. "Het maakt blijkbaar iets los, het zwengelt blijkbaar een debat aan."

Volgens Ekiz moet je nooit afstand doen van hetgeen waar jij in gelooft. "We leven in een land waarin heel veel mensen zeggen: we zijn bang om te zeggen wat we vinden, omdat we bang zijn voor racist uitgemaakt te worden. Terwijl zij zeggen: dat zijn we niet."

Toeslagenaffaire

'Regressief links' hoor je niet over de toeslagenaffaire, maar wel over dat politieagenten een hoofddoek zouden moeten kunnen dragen, noemt Ekiz als voorbeeld. "Ze kiezen hun battles, en vaak gaat dat over symboliek. Over wat je van buitenaf kunt zien", zegt ze. Het activisme van deze groep gaat volgens de journalist niet over hetgeen dat beleidsmatig schaadt. "Als jij als politieagent vindt dat politieagenten een hoofddoek moeten kunnen dragen, en jij zegt ik ben links dus ik ga met een hoofddoek op demonstreren, denk ik: dan heb jij niet begrepen wat links is." Ekiz stelt voor dat deze mensen maar in de islamitische-Arabische wereld moeten gaan kijken. "Daar strijden ze al jaren voor de vrijheid van deze vrouwen."

Titel

WNL sluit het jaar 2020 af met drie avondvullende interviews en een podcast. Illusionist Hans Klok, presentatrice en journaliste Fidan Ekiz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en advocaat Peter Plasman blikken terug op het voor hun bijzondere jaar 2020. En ze kijken vooruit naar het nieuwe jaar in De Diepte In: Van Oud Naar Nieuw op NPO Radio 1.

Alle interviews zijn hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie