Binnenland
BNNVARA

'Nederlands klimaatbeleid faalt': tijd voor burgerberaad?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlands klimaatbeleid faalt': tijd voor burgerberaad?

Moet de strijd tegen klimaatverandering in de Grondwet worden opgenomen? Daarover wil de Franse president Macron een referendum uitschrijven en dat is te danken aan het Franse burgerberaad. Zou Nederland dit Franse voorbeeld moeten volgen? Eva Rovers denkt van wel, "de democratie is toe aan een update", zegt zij in De Nieuws BV.

Na een willekeurige loting vormden 150 Fransen het burgerberaad. Aan dat burgerberaad stelde Macron de vraag welke maatregelen hij moest nemen om in de komende tien jaar de uitstoot van broeikasgassen met 40% naar beneden te krijgen.

Update van democratie

Schrijver Eva Rovers is enthousiast over het burgerberaad: "Het helpt politici om moeilijke, vastgelopen besluitvorming te helpen. Het is een cadeautje aan de politiek. Het is een manier waarop burgers en politiek op een gelijkwaardige manier met elkaar samenwerken en samen opzoek gaan naar de beste oplossingen voor een land. Misschien is het tijd voor een update van de democratie waarin burgers politici helpen om de moeilijke beslissingen te maken."

"Het mooie aan zo'n burgerberaad is dat je de kennis die er als is in de samenleving, dat je die kunt gebruiken", zegt Rovers. "Wat je nu vaak ziet is dat politici af moeten gaan op de stemming op sociale media, of op peilingen, terwijl een burgerberaad goed inzicht geeft op wat er leeft in de samenleving. Het is een waardevol instrument."

Burgerberaad en het parlement

In Frankrijk is onder de bevolking het burgerberaad goed ontvangen, maar er zit wel een addertje onder het gras. Het beraad heeft alleen zin als het hele parlement meedoet, en dat ging niet helemaal goed in Frankrijk. "Het beraad heeft een aantal goede, haalbare oplossingen bedacht voor de probleem dat werd voorgelegd, die zijn voorgelegd ook aan Macron, maar hij is rechtstreeks naar de bevolking gegaan en heeft het parlement gepasseerd", legt Rovers uit.

"Nu zie je dat de aanbevelingen stranden in het parlement, dus dat er heel weinig dreigt te worden overgenomen. En dat leidt tot een nog grotere kloof tussen politiek en de samenleving, nog meer frustratie en nog meer wantrouwen", vertelt Rovers. "Dus dat kunnen we leren als Nederland, de vraag moet ook uit het parlement komen."

Nederlandse klimaatbeleid faalt

Maar, zit de politiek daar wel op te wachten, 150 burgers die zich met beleid bemoeien? "Ik zit daar enorm op te wachten", is daarop het antwoord van SP-Kamerlid Sandra Beckerman. "Het Nederlandse klimaatbeleid faalt, we halen de doelen niet, en het is daarnaast ook nog onrechtvaardig."

De SP vindt dat het klimaatbeleid moet worden gedemocratiseerd. Beckerman: "Je ziet dat grote vervuilers zoals een Shell, enorm veel macht hebben en ook gepamperd worden. Het kabinet geeft meer uit aan fossiele bedrijven dan aan het klimaatbeleid, en je ziet dat huishoudens de rekening betalen en tegelijkertijd ook nog eens veel te weinig te zeggen hebben. Wij willen huishoudens veel meer zeggenschap geven, en grote vervuilers veel minder macht."

Klimaat in Grondwet

In Frankrijk ligt nu het voorstel om een referendum te houden of de bescherming van het klimaat, het milieu en het behoud van de biodiversiteit moet worden opgenomen in artikel 1 van de Grondwet. Het vervolg daarvan zou zijn dat alle wetgeving hiermee rekening moet houden. Een soortgelijk klimaatreferendum zou volgens Beckerman ook in Nederland gehouden kunnen worden.

Het idee dat de strijd voor de bescherming van het klimaat en het behoud van de biodiversiteit moet worden opgenomen in de Grondwet, staat Beckerman achter. "Maar, zorg dan ook dat je er iets mee doet. We hebben een prachtige Grondwet waar een heel veel dingen instaan, maar waar ook vaak weinig mee gebeurt. Zorg dat mensen boven winst gaan, dat de aarde boven winst gaat en handel daarnaar."

klimaatberaad

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie