Binnenland
NOS

Studenten voelen de coronacrisis, veel eenzaamheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten voelen de coronacrisis, veel eenzaamheid

Studenten hebben het psychisch zwaar, docenten ervaren hoge werkdruk en studievertraging ligt op de loer in het mbo en hbo. Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven schetst een verontrustende stand van zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Vooralsnog is de schade aan de kwaliteit van het onderwijs beperkt, maar er zijn grote zorgen over de toekomstige gevolgen van de coronacrisis.

“De grootste zorg zit in het welzijn van studenten. Het positieve om te zien is dat zij relatief goede cijfers halen en een goed aantal studiepunten halen. Maar wat zij echt missen is het sociale contact op de universiteit, hogeschool of op het mbo. De interactie met elkaar en met docenten. Er ontstaat namelijk eenzaamheid. Daarnaast is er te weinig ruimte voor praktijkonderwijs, waardoor studievertraging dreigt”, vertelt Van Engelshoven in het NOS Radio 1 Journaal.

De coronamaatregelen hebben het mbo en hoger onderwijs op zijn kop gezet. Ruim 1,3 miljoen studenten en 150.000 medewerkers werden in het voorjaar geconfronteerd met onderwijs op afstand. Verschillende onderzoeken laten zien dat studenten vaker te maken hebben met stress en depressieve klachten dan voor de coronacrisis. Thuis studeren vinden ze zwaar en ze zijn bang voor de toekomst van hun studieverloop. Ook docenten zijn niet blij met het lesgeven op afstand: de werkdruk neemt toe en ze missen het contact met de studenten.

Meer psychologische hulp beschikbaar stellen

“We moeten er daarom voor zorgen dat er meer studentpsychologen beschikbaar zijn en ervoor zorgen dat studenten elkaar meer kunnen zien. Dan kan je denken aan het organiseren van sportactiviteiten waar mogelijk, maar het zou ook al heel veel schelen als instellingen studenten stimuleren om naar elkaar om te kijken. Dat is in deze tijd echt heel belangrijk”, gaat Van Engelshoven verder.

Dahran Coban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), is blij dat de minister de problemen onderkent. “Ik vind het alleen jammer dat het daar vaak bij blijft. Ik zou graag met de minister willen samenwerken om te werken aan het bieden van perspectief aan de studenten. Het probleem zit hem in sociale verbinding, juist omdat die binding nodig is.”

Coban beschrijft dat veel docenten de colleges op dit moment gebruiken om slides op te lezen, echt sprake van interactie is er niet. “Het onderwijs kan juist veel beter worden ingericht op sociale binding, op gesprekken met elkaar en het verlagen van de drempel om te kunnen vertellen dat het niet goed gaat.” Voor nu gaat het nog goed maar het ISO is bang dat de studievertraging in de toekomst sterk zal stijgen. Zij zien graag dat studenten perspectief krijgen zodat geanticipeerd kan worden op de problemen die gaan ontstaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie