Binnenland
NOS

Hoe de bibliotheek steeds meer op een buurthuis lijkt

foto: KB Nationale Bibliotheekfoto: KB Nationale Bibliotheek
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de bibliotheek steeds meer op een buurthuis lijkt

De bieb verandert. Er is al jarenlang een verschuiving gaande van de klassieke uitleenbibliotheek naar de brede maatschappelijke bibliotheek, die extra activiteiten organiseert. Werden er in 2014 nog 72.000 activiteiten georganiseerd door de Nederlandse bibliotheken, waren dat er vorig jaar drie keer zoveel: 220.000. En die activiteiten variëren van meditatie tot leesclubs en van knutselen voor kinderen tot hulp bij het invullen van belastingformulieren.

Volgens directeur Geja Olijnsma van de bibliotheek in Venlo worden bibliotheken steeds meer "de wegwijzer van de samenleving". "Vroeger kwam je naar de bibliotheek als je iets wilde opzoeken in de encyclopedie. Google geeft je die algemene antwoorden nu", zei Olijnsma in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen mensen ondersteunen bij het vragen stellen. Dus heb je een persoonlijke vraag over bijvoorbeeld erfrecht, of heb je hulp nodig bij het invullen van het donor- of belastingformulier, dan kun je daarvoor bij de bieb terecht."

Toch uitzonderlijk geopend

De bibliotheken moesten vorige week vanwege de coronamaatregelen tijdelijk sluiten; alle voorzichtig geplande activiteiten werden geannuleerd. Maar na protest van bibliotheken besloot het kabinet vorige week dat voor sommige activiteiten, zoals huiswerkbegeleiding, een uitzondering mag worden gemaakt.

In de bieb van Venlo wordt er bijvoorbeeld tijdens corona toch huiswerkbegeleiding gegeven, in de kelder. Ook in andere bibliotheken zijn er activiteiten, al is het op zeer kleine schaal.

De gedwongen sluiting door corona heeft de bibliotheken ook online creatiever gemaakt. Er werden meer digitale boeken uitgeleend en allerhande activiteiten die normaal in de bieb georganiseerd worden (zoals spreekuren) zijn naar de online bibliotheek verhuisd.

Een greep uit de activiteiten die bibliotheken aanbieden:

Workshops: meditatie, hulp bij dementie, sociale media, digitale overheidscommunicatie en 3D-printen

Reparatie-, brei-, opvoed- en Digicafé

Kinderactiviteiten: voorlezen, knutselen, robotisering, danslessen

Spreekuur: juridische zaken, nalatenschap, donorregistratie, financiële zaken en duurzaamheid

Hulp aan laaggeletterden én hoogbegaafden

Inloopuren over Nederlandse taal, gezondheid, et cetera

Huiswerkbegeleiding, maar ook werkplekken voor studenten en thuiswerkers

Bibliotheek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie