Binnenland
NOS

Wat is er aan de hand in de Rotterdamse haven?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er aan de hand in de Rotterdamse haven?

De politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hebben een groep Rotterdamse havenwerkers aangehouden in een groot onderzoek naar drugshandel. Er is ook een oud-politieagent opgepakt. In totaal zijn afgelopen dinsdag dertien aanhoudingen verricht. De mannen zijn tussen de 28 en 37 jaar oud. Onder hen zijn vier hoofdverdachten, die een criminele organisatie zouden vormen die drugs invoert via de haven in Rotterdam.

Wat is er nu aan de hand in de Rotterdamse haven? Gaat het hier om een paar rotte appels of is er sprake van structurele corruptie? "Je kan natuurlijk altijd structurele rotte appels in jouw mand hebben, maar ik denk wel dat er hier een structureel probleem is. Op heel veel plekken is er informatie die voor drugshandelaars interessant kan zijn", zei Jan Meeus, misdaadverslaggever van NRC, in NOS Met het Oog op Morgen.

Arrestaties

De aangehouden politieman heeft twee maanden geleden ontslag genomen bij de Rotterdamse politie. Hij werkte als rechercheur en daarvoor als hoofdagent. Hij wordt verdacht van corruptie, computervredebreuk en het schenden van het ambtsgeheim.

"Ze worden verdacht van het delen van gevoelige informatie en mogelijke betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighoudt met drugssmokkel. De agent in kwestie zou per 1 oktober weg zijn bij de politie, al is het niet duidelijk of hij met pensioen is of ontslagen is. In de periode ervoor zou hij vertrouwelijke informatie gedeeld hebben met criminelen"', aldus Meeus.

Volgens hem werken de andere acht arrestanten op verschillende plekken in de haven. Zij zouden forse bedragen hebben gekregen, bijvoorbeeld om containers met drugs langs controles te loodsen. "Dit zijn mensen die werken bij bedrijven die de afhandeling van containers regelen, dat kan bijvoorbeeld een terminal zijn of een vrachtwagenbedrijf. Die hebben informatie over waar containers terechtkomen en waar ze heen gaan. Als je drugs in zo'n container hebt zitten, dan kan die informatie belangrijk voor je zijn."

Doorzoekingen

Bij doorzoekingen in verschillende huizen en panden vond de politie contant geld, een vuurwapen, een gestolen auto en dure kleding. Deze spullen zijn in beslag genomen.

De zaak wordt behandeld door een nieuw team van de politie, de FIOD, de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie dat de georganiseerde misdaad in de havens van Rotterdam en Vlissingen onderzoekt. Daarbij wordt ook gefocust op de corrupte contacten van criminele organisaties.

Zwakke schakel

Al jaren zijn er zorgen over corruptie in de Rotterdamse haven. Met enige regelmaat worden douaniers en havenarbeiders opgepakt die hand-en-spandiensten zouden verlenen aan criminelen.

"Het komt elk jaar wel voor dat er sprake is van corruptie, soms bij politie, soms bij havenmedewerkers, soms bij de douane. Er werken heel veel mensen en die hebben allemaal pasjes, want je komt daar als gewone burger niet. Het is ontzettend moeilijk te controleren. Je hebt er mensen die het financieel moeilijk hebben, in een echtscheiding verwikkeld zijn, gokschulden hebben, etc. Als criminelen één ding goed kunnen, dan is het de zwakke schakel in zo'n keten vinden en die mensen verleiden, dwingen of een combinatie van de twee."

Al zijn het volgens Meeus niet altijd grote klussen: "Soms gaat het er gewoon om dat ze zeggen dat ze een vriend hebben die vanavond even op het terrein moet en vragen of ze je pasje mogen lenen in ruil voor 5000 euro. Dat gaat heel vaak goed en mensen denken daar niet per se altijd bij na, soms zijn ze ook naïef omdat ze het willen en het makkelijk is."

Encrochat

De laatste maanden zijn ook al meerdere agenten aangehouden op verdenking van corruptie. Een deel van die zaken kwam aan het licht doordat de politie maandenlang kon meelezen met versleutelde communicatie via telefoons van het bedrijf EncroChat, populair onder criminelen. Die berichten leidden tot concrete vermoedens van corruptie. De zaak van vandaag staat overigens los van EncroChat.

Volgens Meeus heeft de politie lang aan deze zaak gewerkt: "Het onderzoek loopt al sinds 2017, dat is serieus lang recherchewerk geweest van de Rotterdamse recherche. En het geeft ook aan hoe belangrijk de Rotterdamse haven is voor de smokkel van drugs naar West-Europa. We spelen daar een belangrijke rol in, dat geldt ook voor de haven van Antwerpen."

OOG Rotterdamse haven

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie