Binnenland
BNNVARA

'Het ministerie van Financiën kijkt naar de centen en niet naar het probleem': over de tekorten bij de politie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het ministerie van Financiën kijkt naar de centen en niet naar het probleem': over de tekorten bij de politie

Minister Grapperhaus maakte afgelopen woensdag bekend dat politieagenten kunnen rekenen op een bonus van 300 euro netto. Mooi nieuws natuurlijk, maar een kleine pleister op de wond. Minister Grapperhaus stuurde tegelijkertijd de halfjaarlijkse brief over de stand van zaken bij de politie naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat de werkdruk enorm is en dat er te weinig mensen zijn om het vele werk op te knappen, vertelt Gerrit van de Kamp, van de politievakbond ACP, in De Nieuws BV.

Van de Kamp: "Het is bij mijn weten de eerst keer dat er erkent wordt dat dit probleem nu echt leeft. Je ziet nu eigenlijk de erkenning die we na al die jaren al willen hebben. Alleen het punt is dat we nu in een fase zitten waar we het niet meer zoveel kunnen herstellen en dat we naar een noodplan moeten om dat op te lossen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Wij hebben de problemen in een veel eerdere fase geprobeerd op te lossen, maar toen kon of wilde men niet", vertelt Van de Kamp. "Toen had het voorkomen kunnen worden. Dat is wat ons heel erg irriteert. Het is echt heel voorspelbaar geweest en nu met corona komt het dubbelhard aan. Ook als corona voorbij is zal de krapte alleen maar toe blijven nemen. Het is echt niet simpel opgelost."

Quote

Er is geen ontkomen meer aan.

Van de Kamp

Woede

"De collega’s zijn echt boos dat ze met steeds meer tekorten komen", vertelt Van de Kamp. "We zien dat jongere collega's beginnen te vertrekken en dat er bijna vormen van opstand ontstaan. Men vindt echt dat het zo niet langer kan. Wij begrijpen dat heel goed."

"Wat je ziet is dat de rekening van niet vroegtijdig investeren hier op tafel ligt. Terugkijken heeft nu geen zin meer en we moeten zorgen dat we capaciteit vrijmaken om te helpen. Wat er mis ging is dat men eerder andere prioriteiten had en zei dat het wel meeviel en dat het oplosbaar was."

Oplossen

"Er gaat iets gebeuren dat, hoe vervelend ook, we het intern samen moeten oplossen," legt Van de Kamp uit. "Iedereen die kan zal gevraagd worden om een bijdrage te leveren aan de operationele diensten en dat zal ten koste gaan van andere werkzaamheden die mensen doen. Dat is heel vervelend, maar dat is de krapte waar we in zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Presentator Lodiers geeft als voorbeeld een wijkagent die zijn werk in de wijk niet meer kan doen, omdat hij andere dingen moet gaan doen. Van de Kamp reageert: "Ja, dat is inderdaad 1 van de verschuivingen die je gaat zien, maar we hebben ook politiemensen die in projecten zitten en van hen wordt ook gevraagd om een bijdrage te gaan leveren om de krapte op te lossen. Dat zal intern veel debat en discussie geven en dat zal ook niet fijn voelen."

Van de Kamp is niet tevreden met de brief van Grapperhaus: "Wat wij vervelend vinden in de brief, is dat wij aandrongen om het zo snel mogelijk aan te pakken, die tekst hebben ze verandert. Met deze brief is de erkenning op tafel gekomen en de noodmaatregelen die de collega’s zelf gaan doen, dus niet die van de politiek. Als je dan denkt, leren we er nou van? Dan moet ik constateren dat het ministerie van Financiën weer kijkt naar de centen en niet naar het probleem."

Vervolg

Van de Kamp: "Wij gaan hier op allerlei manieren aandacht voor vragen. Dit is voor ons een cruciaal punt. Ik zeg het al lang, maar iedereen ziet nu hopelijk wel meer de noodzaak, dat dit niet nog een keer mag. Dit was de zoveelste keer, maar wel de laatste keer."

De politiebonus

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie