appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Spoedartsen: schroef de reguliere zorg nog verder terug

1 op 1
dinsdag 20 oktober 2020 | KRO-NCRV | Elisabeth van Scherpenzeel

Spoedartsen willen dat de reguliere zorg verder wordt afgeschaald. Gisteren maakte Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg al bekend dat deze met 20 procent naar beneden moet, maar de spoedartsen willen verder gaan. "De spoedeisende hulp zit nu al in de knel", dat zegt David Baden, ad interim voorzitter van de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) bij 1 op 1.

Spoedartsen: schroef de reguliere zorg nog verder terug

De drukte op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen leidt "in het hele land tot patiëntenstops van een tot enkele uren", vertelt Baden. Die stops komen altijd voor, maar de frequentie neemt toe nu de doorstroom naar de reguliere verpleegafdelingen stokt. "Tijdens de eerste golf moesten coronapatiënten vaker direct worden doorverwezen naar de intensive cares. Nu knelt het juist op de verpleegafdelingen en daarvan zijn wij het sluitstuk."

Om de druk eraf te halen, moet volgens Baden de reguliere zorg dus verder worden afgeschaald. Een scenario dat men kostte wat kost bij deze tweede golf wilde voorkomen. Een gepasseerd station, zo blijkt inmiddels.

Langer wachten op eerste hulp

Spoedarts Baden is er vooralsnog van overtuigd dat iedereen die acute zorg nodig heeft in Nederland op die zorg kan rekenen. Maar misschien niet zo snel als voorheen. "We gaan nooit iemand weigeren, maar het kan wel voorkomen dat mensen langer op de gang moeten wachten voordat er een bed voor ze is."

Tegelijkertijd verspreidt ook het toenemend aantal besmettingen zich logischerwijs ook onder het personeel van de spoeddiensten. "We zien dat meer verplegers en artsen ziek thuis zitten. Als de druk toe blijft nemen gaat dat ten koste van de zorgkwaliteit."

Spoedartsen: schroef de reguliere zorg nog verder terug

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1