Binnenland
NOS

Alexander Pechtold: 'Nederland kan veel meer doen voor de voormalige Antillen'

foto: Toenmalig premier Balkenende en minister Pechtold ontmoeten in Willemstad de delegatieleden aan de Ronde Tafel Conferentie, nov 2005foto: Toenmalig premier Balkenende en minister Pechtold ontmoeten in Willemstad de delegatieleden aan de Ronde Tafel Conferentie, nov 2005
  1. Nieuwschevron right
  2. Alexander Pechtold: 'Nederland kan veel meer doen voor de voormalige Antillen'

Pechtold, die als minister in het kabinet-Balkende ll betrokken was bij de gesprekken over een nieuwe relatie met de eilanden is bitter, blijkt vanochtend in een gesprek in het NOS Radio 1 Journaal. De oud-minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties vindt het 10-jarig jubileum van Curaçao en Sint-Maarten als zelfstandige landen binnen het koninkrijk geen reden voor een feestje.

Een lang en lastig verhaal

Op de vraag waarom die relatie destijds moest veranderen zegt Pechtold: "We hadden geen keus, onze betrekkingen waren nog gebaseerd op ons koloniale bewind." Er was na de oorlog weliswaar een vorm van zelfbestuur op de Antillen, maar ook dat was een postkoloniaal begrip. De eilanden mochten aangeven wat voor een status ze wilden. De één koos ervoor om een land te zijn binnen het koninkrijk, de ander een gemeente (zoals Bonaire). "Daar hebben we zoveel mogelijk gehoor aan gegeven, al wisten we dat het een lang en lastig verhaal zou worden."

Vaak negatief in het nieuws

Dat de relatie met de eilanden na tien jaar nog schuurt, wijt Pechtold aan twee zaken. In de eerste plaats kennen we elkaar niet goed genoeg, zegt hij, en bestaan er vooral vooroordelen. "Het doet mij pijn als de voormalige Antillen in Nederland in het nieuws zijn; dat is eigenlijk altijd negatief." Volgens Pechtold gaat het meestal over corruptie, drugs en criminaliteit. Maar nog pregnanter vindt hij dat politici over en weer de problematiek vaak gebruiken voor eigen gewin. Op de eilanden hoor je dat Nederland te hard is, te koloniaal. En hier gaat het al gauw over zakkenvullers, mensen die het niet zelf kunnen. "In die beelden blijven we hangen."

Quote

Leg eens een fatsoenlijke weg aan op Bonaire

Alexander Pechtold

'Er kan veel gebeuren op de eilanden'

Pechtold vindt dit triest, ook omdat Nederland er veel bij te winnen heeft als we meer samenwerkten. "Denk bijvoorbeeld wat de eilanden als bruggenhoofd naar Amerika voor ons zouden kunnen betekenen."

Pechtold is zeer kritisch over één van zijn opvolgers; Ronald Plasterk, die van 2012 tot 2017 koninkrijksrelaties in zijn ministersportefeuille had. Diens beleid noemt hij "rampzalig". Over hoe Plasterk met de bestuurders op de eilanden omging zegt hij schamper: "Hij ontving ze niet eens!" De huidige bewindsman, Raymond Knops, noemt hij "streng", maar iemand die weet waar hij het over heeft. Toch kan er nu - met beperkte middelen - veel meer gebeuren op de eilanden, zegt Pechtold. "Leg eens een fatsoenlijke weg aan op Bonaire", aldus de oud-minister.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie