Binnenland
NOS

Orthopedisch chirurgen zijn het niet eens met afschaling van de zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orthopedisch chirurgen zijn het niet eens met afschaling van de zorg

Nu de ziekenhuizen vol stromen met coronapatiënten komt de reguliere zorg weer in de knel. Het is de zogeheten "planbare" zorg die als eerste wordt uitgesteld. Het gaat dan vaak om knie- en heupoperaties. Uitstel hiervan is vervelend maar leidt niet gelijk tot gezondheidsschade, is dan het argument. Maar daar zijn de orthopedisch chirurgen, het niet mee eens.

"Dat is heel vervelend voor de patiënten. Vaak zitten ze in het eindstadium van artrose, wat ontzettend pijnlijk is en bovendien zorgt voor functiebeperking. Daarom komen ze op de wachtlijst voor een knie- of heupprothese", vertelt Sjoerd Bulstra, voorzitter van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging, in het NOS Radio 1 Journaal.

Patiënten met dergelijke klachten komen ook maar moeilijk van hun klachten af, vaak is een operatie door een orthopeed dan ook noodzakelijk en veelal ook de enige uitweg. Het traject dat er aan vooraf gaat duurt overigens vaak ook lang, en er is vaak gespecialiseerde fysiotherapie nodig.

Prothese is vaak de enige uitweg

"Met een intensief voortraject kan je een operatie vaak uitstellen, maar op een zeker moment is het gewoon op. Daarna komen ze op de wachtlijst terecht. Dan kunnen we niet veel meer dan een prothese plaatsen."

Door corona is er echter meer prioriteit voor mensen die acute zorg nodig hebben. De operaties worden dan dus uitgesteld, maar dat betekent nogal wat voor de patiënten. "Ze hebben vaak pijn en kunnen die niet sturen of beheersen. Daardoor blijven mensen thuis en raken ze in de huidige tijden in een sociaal isolement. Daarbij moeten we ook meerekenen dat er voor de coronacrisis al een wachtlijst was. Dus er is een berg aan patiënten ontstaan."

Op dit moment is er echter geen uitzicht op een verbetering van de huidige situatie. Volgens Bulstra is er te weinig personeel om te zorgen voor de mensen en zijn er bovendien te weinig bedden voor de patiënten. Er is veel menskracht nodig, maar daar is geen oplossing voor.

"We zien het niet helemaal lijdzaam toe. We proberen de mensen die ten einde raad zijn nog wel een operatie aan te bieden. Dat doen we in goed overleg met onze collega's, maar daarna houdt het eigenlijk op."

RJN Orthopeed vraagt aandacht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie