appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

AFM waarschuwt voor malafide beleggingsbedrijven

ANP
donderdag 1 oktober 2020 | NOS | Redactie

Steeds vaker worden mensen de dupe van malafide beleggingsbedrijven uit het buitenland. De Autoriteit Financiële Markten kreeg alleen al dit jaar honderden meldingen van gedupeerden. Met verleidingstactieken halen ze mensen over om te beleggen, maar in vrijwel alle gevallen zijn die hun volledige inleg kwijtgeraakt.

"Via gegevens die consumenten achterlaten op internet, zoeken deze beleggingsbedrijven vaak per telefoon contact. Zij presenteren zich dan als gerenommeerd buitenlands bedrijf met een uniek voorstel, waar in korte tijd veel geld mee te verdienen valt", vertelt Jan Boerboom, hoofd marketingintegriteit bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), in het NOS Radio 1 Journaal

AFM waarschuwt voor beleggers

Mogelijke 'klandizie' worden dan ook vaak gebeld met een voorstel, het vele bellen wordt ook gebruikt als een overtuigingsmiddel. Ze proberen vaak een vriendschappelijke band op te bouwen. Zo vragen ze ook bijvoorbeeld naar privédingen waar ze dan weer in het volgende gesprek op terugkomen.

Schade is groot, schade loopt tot in de tienduizenden euro's 

Dat alles met het doel om geld te laten storten op een bepaalde rekening. Niet alleen onervaren beleggers worden gebeld. Ook beleggers die al langer bezig zijn worden soms het slachtoffer van dit soort malafide beleggingsbedrijven volgens de AFM.

De schade is dan ook vaak erg groot. "We zien dat er in het begin vooral kleinere beleggingen zijn, dan gaat het om honderden tot duizenden euro’s. De tactiek is er juist op gebouwd dat mensen steeds meer geld inleggen. Dan gaat het om bedragen rond de tienduizend euro en meer, we hebben zelfs de afgelopen maand signalen ontvangen van dat mensen honderd of tweehonderdduizend euro hebben verloren."

De mensen die er achter zitten komen vaak uit het buitenland. Het gaat dan ook niet om een Nederlands probleem. In veel landen zijn er slachtoffers van malafide beleggers te betreuren. Het gaat vaak om partijen die met een vergunning uit het buitenland in Nederland mogen handelen. Dat maakt het lastig om hen aan te pakken.

In principe niet verboden

"Als dienstverlening is dit in principe niet verboden. Het in principe om gereguleerde dienstverlening, maar deze bedrijven gebruiken het op de verkeerde manier. Dergelijke bedrijven zijn vaak in Cyprus gesitueerd en geregistreerd. De Cypriotische regering deelt wel boetes uit, maar het probleem is dat we het niet kunnen voorkomen. Pas achteraf kan je mensen niet helpen."

AFM waarschuwt voor beleggers

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1