appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Morgen weer klimaatdemonstraties in steden

ANP
donderdag 24 september 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Vorig jaar was het bijna elke vrijdag raak: studenten gingen demonstreren voor een beter klimaat. Door corona waren de demonstranten lange tijd uit het veld geslagen, maar morgen zijn ze weer helemaal terug in verschillende steden op internationale klimaat-actiedag. Jesse van Schaik, van Friday’s For Future, sprak erover bij Stax&Toine.

Na maanden stilstand gaan morgen de klimaat demonstraties weer van start

In de meeste grote steden in Nederland gaan studenten de straat op. Echter wordt niet alleen maar traditioneel gedemonstreerd. Zo wordt in Amsterdam een fietsdemonstratie gehouden en in Groningen wordt gedrumd voor het klimaat. De demonstraties worden georganiseerd in samenspraak met de lokale groepen zoals XR, Code Rood en kamerleden.

Corona niet geholpen

Het stilvallen van het vliegverkeer, autogebruik en de industrie heeft enig effect gehad, vertelt Van Schaik. "Het heeft even geholpen maar ik had de hoop dat corona een kantelpunt zou zijn voor het klimaat." Het tegendeel is nu het geval: "Het kabinet blijf geld pompen in bedrijven zoals KLM", vertelt Van Schaik.

Tijdens de troonrede sprak de koning over het klimaatakkoord en de klimaatwet. Hierin staat dat Nederland in 2050 compleet klimaatneutraal moet zijn. "Dit is niet haalbaar. Op papier doet Nederland erg groen, maar in de praktijk komt het er niet van."

1,5 meter is leidend

Tijdens de demonstraties worden de coronamaatregelen zo goed mogelijk in acht genomen. Het doel is om grote mensenmassa's, zoals bij de Black Lives Matter-demonstraties, niet weer te laten gebeuren. Hierom worden bij verschillende acties mondkapjes verplicht gesteld, daarnaast is de anderhalve meter is overal leidend. 

De demonstraties zijn morgen in de volgende steden: 

Utrecht (Jaarbeursplein), 

Amsterdam (Museumplein, 

Leiden / Rotterdam (Rotterdam centrum), 

Zwolle (Park de Wezenlanden), 

Leeuwarden (Oldehoofsterkerhof), 

Maastricht (Stadspark), 

Arnhem / Nijmegen (centrum), 

Den Haag (Hofvijver), 

Groningen (Grote Markt), 

Enschede en Tilburg volgen met meer informatie.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1