Binnenland
KRO-NCRV

'Aardbevingen Groningen worden nog steeds niet als crisis behandeld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aardbevingen Groningen worden nog steeds niet als crisis behandeld'

In de week waarin de grond in Groningen opnieuw beefde, werd bekend dat de versterking van huizen in het aardbevingsgebied nog twintig jaar kan duren. Hans Engels, waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum, is niet verrast door dat sombere vooruitzicht. In zijn gemeente werden sinds 2015 nog maar 375 woningen verstevigd, terwijl er 5.000 op de nominatie staan. "De versterking en het veilig maken van huizen zit compleet vast."

In de gemeente Loppersum, waar donderdag een beving met een kracht van 2,0 was, zijn bewoners boos en onzeker. "En mensen zijn inmiddels ook moedeloos. Ze denken: hier komen we nooit meer uit", vertelt Engels.

Dat het zo stroef gaat, heeft volgens Engels meerdere oorzaken. "De schadeafhandeling is weggezet bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Dat zit niet meer vast aan het ministerie van Economische Zaken", legt Engels uit. Het IMG kan volgens de burgemeester de druk niet aan, omdat ze wekelijks duizend meldingen binnenkrijgen en er maar vijf- tot zeshonderd kunnen afhandelen.

Toch heeft Engels wat betreft het IMG wel hoop op verbetering. "Het dossier is van Economische Zaken naar het ministerie voor Binnenlandse Zaken gegaan. Die beginnen dus weer opnieuw, maar men weet wel beter hoe lokaal bestuur werkt. Het begint te komen."

Gebrek aan middelen

Waar het vooral misgaat is bij de prioritering van het dossier, vertelt Engels. "Er is goede wil, maar de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) gaat volstrekt gebukt door een gebrek aan middelen en capaciteit. Dat verwijt ik Den Haag omdat daar de primaire en eindverantwoordelijkheid ligt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de NCG onder valt, moet zorgen voor voldoende capaciteit en expertise om in een versnelling te komen."

Volgens Engels is er onvoldoende bereidheid om dit dossier als een crisis te behandelen. "Het wordt behandeld als een regulier probleem. Daardoor heb je de Haagse dynamiek van stroperigheid en procedures." Ook zijn de gevolgen voor de inwoners van het gebied nog niet goed genoeg doorgedrongen, stelt Engels. "Er zijn onderzoeken gedaan naar de psychische en fysieke gesteldheid van mensen. De uitkomsten zijn echt niet florissant. Nog even los van de materiële schade, zit dat vooral in het gebrek aan perspectief."

Betrokken ambtenaren

Ook de gemeente Loppersum speelt een rol, erkent Engels. Zij zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van plannen van aanpak voor de versteviging van huizen. Maar daar houdt het zo’n beetje op, vertelt de burgemeester. "Die plannen proberen we slim in te richten op basis van risico en prioriteit. Daarna geven we het plan aan de NCG. Over de uitvoering hebben we geen doorzettingsmacht. Dan krijgen we teruggekoppeld dat het nog niet zo snel gaat als ze zouden willen en zeker niet zo snel als wij zouden willen."

"Wat we wel nog doen is een bemiddelende rol aannemen. Als men een probleem heeft met de schadeafhandeling en het veilig maken van huizen, kunnen we met de instanties aan tafel en zo proberen dossiers los te krijgen." De ambtenaren in Loppersum en omliggende gemeenten zijn zeer gedreven en betrokken, vertelt Engels. "De inspanningen zijn meer dan maximaal. Vaak hebben ze zelf ook schade aan hun huis."

Is Den Haag de boel aan het rekken in de hoop dat het probleem zichzelf oplost als de gaskraan in 2022 dichtgaat? Engels: "Ik denk niet dat men bewust aan het rekken is, maar wel dat het vermoeden bestaat dat met het dichtdraaien van de gaskraan de bodem tot rust komt en de versterking van 26.000 woningen niet meer zo nodig is. Zo proberen ze het probleem behapbaar te maken, maar daar kijken we in de regio wel wat anders tegenaan."

Hans Engels over situatie in Loppersum

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie