appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Coalitie-Y: extra coronamaatregelen voor jongeren nodig

ANP
woensdag 8 juli 2020 | NOS | Redactie

Er moet een 'coronakorting' worden ingesteld voor studieleningen, en er moet een Landelijk Actieplan Jeugdwerkloosheid komen. Daarvoor pleit Coalitie-Y, een samenwerkingsverband van een aantal jongerenorganisaties. De coalitie gaat vanmiddag op het Catshuis in gesprek met premier Rutte.

"Coalitie Y is begonnen met een manifest. We willen punten op de politieke agenda zetten," zegt voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Lyle Muns in het NOS Radio 1 Journaal. De Landelijke Studentenvakbond is ook onderdeel van de Coalitie-Y.

De organisaties zien dat jongeren zowel fysiek als mentaal worden getroffen door de coronacrisis. "Jongeren zijn hun stage of bijbaan kwijtgeraakt, moeten extra geld lenen en studievertraging lijkt onvermijdelijk." Ze pleiten voor meerdere maatregelen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Zo moeten jongeren die door corona een studievertraging oplopen, gecompenseerd worden. Bijvoorbeeld door een 'coronakorting' op hun studielening. Een 'Nationaal Actieplan Jeugdwerkloosheid' moet jongeren aan stages en banen helpen.

Bij alle kabinetsbeslissingen moet volgens de coalitie nadrukkelijk aandacht zijn voor kwetsbare groepen zoals jongeren met een biculturele achtergrond of arbeidsbeperking, omdat zij nu ondervertegenwoordigd zijn in de besluitvorming.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1