Binnenland
KRO-NCRV

'Ook foute standbeelden hebben een functie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ook foute standbeelden hebben een functie'

Op meerdere plekken in de wereld worden omstreden standbeelden van historische personen omver getrokken of verwijderd uit protest tegen racisme. Frits de Ruyter de Wildt is een nazaat van Michiel de Ruyter en vindt het belangrijk de beelden te laten staan. "Ook fouten standbeelden hebben een functie."

Stand.nl: Het verwijderen van omstreden standbeelden gaat te ver

Het standbeeld van Michiel de Ruyter prijkt op de boulevard van Vlissingen. Hij was in zijn tijd - en ver daarna - een nationale oorlogsheld, maar handelde ook in slaven. De Ruyter de Wildt denkt dat het goed is om historische figuren met goede én foute daden te laten staan. "Laat het een les zijn uit het verleden om daarvan te leren in het heden en nu beter te handelen", zegt hij in Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bewustwording

Niet alleen in Nederland wordt de discussie om omstreden historische figuren in de openbare ruimte gevoerd. In het buitenland gaat het momenteel een stapje verder. In Amerika werd bijvoorbeeld een beeld van een zuidelijke generaal tijdens de burgeroorlog van zijn sokkel getrokken. In de Engelse stad Bristol werd het beeld van een omstreden figuur in de rivier gegooid. En in België was het ook raak. Daar werd een beeld van koning Leopold II beschadigd en vervolgens verwijderd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Het mooie is juist dat je alles kunt zien in Nederland

Azarags Talebi
Azarags Talebi vluchtte met zijn familie uit Iran. "Het mooie aan Nederland is dat je hier juist alles kunt zien."

Volgens hem kun je de geschiedenis niet wegpoetsen door de beelden weg te halen, maar kun je juist de bevolking bewust maken door je geschiedenis te vertellen. "Het kan een herinnering zijn voor de bevolking. Hoe makkelijk wij als mens de verkeerde keuzes maken."

JP Coen

Roy Drommel is fractievoorzitter van GroenLinks Hoorn en wil al jaren dat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen uit het straatbeeld wordt verwijderd. "Ik vind dat de Black Lives Matter-beweging duidelijker maakt dan ooit waar het institutioneel racisme vandaan komt."

JP Coen, zoals hij wordt afgekort, was een VOC-koopman die veel geld in het laatje bracht voor Nederland, maar daarbij de lokale bevolking van Indonesië niet spaarde. Bijna 400 jaar geleden joeg hij 15 duizend inwoners van de Banda-eilanden de dood in, om de handel in nootmuskaat veilig te stellen.

Drommel snapt de verontwaardiging over dit soort beelden, die al veel langer bestaat dan de protesten van afgelopen weken. "Als je vindt dat donkere, lichtbruine en witte mensen gelijk zijn en je luistert niet naar hun pijn, dan vergeet je iets."

Niet in de haven gooien

Drommel probeert naar eigen zeggen met een politieke discussie te voorkomen dat het ruim zeven meter hoge beeld van Coen in de haven van Hoorn beland. "Geef het beeld een nieuwe plek 20 meter verderop in het museum van Hoorn en vertel het verhaal. Het hoort bij de historie van Hoorn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie