Binnenland
BNNVARA

Vooral vrouwen dreigen de dupe te worden van ontslaggolf door coronavirus

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vooral vrouwen dreigen de dupe te worden van ontslaggolf door coronavirus

Vrouwen dreigen eerder de dupe te worden van de ontslaggolf door het coronavirus dan mannen. "Voor vrouwen wordt werk nog steeds als hobby gezien", zegt psycholoog Belle Derks in De Nieuws BV.

Uit onderzoek van de Amerikaanse bank Citigroup blijkt dat van de 44 miljoen mensen die wereldwijd waarschijnlijk hun baan kwijt zullen raken 13 miljoen man is. En maar liefst 31 miljoen vrouwen. In een crisis herleven oude rolpatronen, aldus psycholoog Belle Derks, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en specialist op het gebied van ongelijkheid op de arbeidsmarkt. "Van mannen wordt verwacht dat zij de kostwinnaar zijn en vrouwen zorgen voor de kinderen. Dit soort patronen zit heel diep in ons. En tijdens een crisis wordt dit versterkt."

Sectoren waar de hardste klappen vallen

Maar dat is niet de enige reden dat vrouwen eerder de dupe worden tijdens de ontslaggolf. Ook in Nederland zijn vrouwen minder gaan werken, berekende het CPB. "Vrouwen werken in sectoren waar nu de hardste klappen vallen", vult hoofdeconoom bij de ING Marieke Blom aan.

Blom: "Van alle banen is 48% van een vrouw, maar in de horeca (50%), cultuur (49%) en vooral in de detailhandel (59%) liggen die percentages hoger. Daarbij zijn vrouwen nog extra oververtegenwoordigd in de oproepcontracten. Hun werkgevers konden er dus voor kiezen ze niet te laten komen."

Werkloosheid onder mannen crisis 2008

Opvallend is dat tijdens de vorige crisis in 2008 juist vooral de mannen geraakt werden. "In de vorige crisis was het effect op mannen sterker dan op vrouwen. De werkloosheid nam veel meer toe, en de werkgelegenheid nam veel sterker af. Na de crisis was het herstel onder mannen minder sterk dan onder vrouwen. Er lijkt door de vorige crisis dus vooral een blijvend effect op mannen geweest te zijn."

Arbeidsparticipatie

Derks is bang dat door deze crisis vrouwen flinke stappen terug gaan zetten als het gaat om arbeidsparticipatie. Maar daar kunnen vrouwen zelf ook wat aan doen: "Verdeel de taken thuis eerlijk." Maar ook de werkgever heeft volgens haar een duidelijke taak.

"Als vrouwen tijdens deze crisis op werk minder presteren omdat ze thuis meer moeten zorgen, betekent dat niet dat ze minder goed zijn in hun werk. Trek als werkgever dus geen conclusies op basis van deze crisissituatie", zegt Derks.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie