Binnenland
AVROTROS

Mogelijke lockdown verpleeghuizen leidt tot dillemma's: 'Misschien zie ik mijn moeder nooit meer'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke lockdown verpleeghuizen leidt tot dillemma's: 'Misschien zie ik mijn moeder nooit meer'

Vandaag praat een crisisteam van het kabinet over een mogelijke lockdown van verpleeghuizen in het hele land. Steeds meer zorginstellingen kiezen er zelf al voor de deuren te sluiten. Ze proberen daarmee kwetsbare mensen te beschermen. De maatregel zorgt voor duivelse dilemma's.

Conny Helder bestuurslid van ActiZ, de branchevereniging voor zorginstellingen, ziet het aantal besmettingen in Brabant in verzorgingshuizen snel toenemen. “Dan is het toch beter om preventief tot sluiting over te gaan”, zegt ze.

“Het gaat niet alleen om ouderen. Ook in de gehandicaptenzorg, iedere bezoeker is weer een contact." En dan gaat het snel met de besmettingen. "Vandaar dat we hebben gezegd: we hebben een hele kwetsbare doelgroep binnen. Het is beter voor ze nu echt de deur te sluiten.”

'Misschien zie ik haar nooit meer'

Het afsluiten van de zorginstellingen zorgt regelmatig voor schrijnende situaties. Jan van Dassen kan zijn dementerende moeder niet meer bezoeken: “Ik heb er wel gedacht haar weg te halen uit het verzorgingstehuis maar hebben niet de middelen om voor haar te zorgen.”

Hij vertelt dat zijn moeder nu naar een kale muur ligt te staren in een slaapkamer. “Misschien zie ik haar nooit meer. Als het drie, vier maanden gaat duren dan zien we haar niet meer.”

Conny Helder van ActiZ noemt het een moeilijk dilemma. “Zo goed en zo kwaad als het gaat maken we elke dag weer meer eenduidig beleid.” Daarin hoopt ze het wel zo warm mogelijk te kunnen doen, mét begrip voor mensen.

“Zeker als dat hele harde maatregelen zijn, dan proberen we creatief te zijn. Mensen gaan maar één keer dood in hun leven. Ik kan me voorstellen dat afscheid nemen van een partner gewoon moet kunnen.”

Maar er zijn wel grenzen waarbinnen ze moeten blijven, licht ze toe. “Het is elke keer weer een afweging. Als we het ruim laten, komt er niks van het beperken van sociale contacten terecht.”

Thuiszorg

Niet alleen in verpleeghuizen maar ook in de thuiszorg neemt de druk toe. "We zitten met medewerkers die ziek beginnen te worden." In Brabant wordt daarom gezocht naar oplossingen voor de groep kwetsbare mensen die nu thuisverpleging krijgt.

"Dat is zeker ook een zorg. Als mensen thuis in de problemen komen, kijken we bijvoorbeeld waar we ze kunnen opnemen."


Ambassadeur voor Ouderen Ali B maakte een speciale rap voor ouderen die alleen zijn tijdens de coronacrisis.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie