appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zondag
STER Advertentie

Typisch Nederlands: 'het rolluik rolt op richting Groningen'

ANP
maandag 17 februari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Al maanden trekt fotograaf Jan Dirk van den Burg met zijn camera door het land op zoek naar de Nederlandse volksaard. Wat viel hem op van Valkenswaard tot Zoetermeer? "Samen met de eikenprocessierups rolt het rolluik van onder de rivieren naar boven richting Groningen."  

Fotograaf des Vaderlands opzoek naar de Nederlandse volksaard
Van den Burg, die Fotograaf des Vaderlands is, ging samen met Marcel van Roosmalen en Roelof de Vries door het land met de voorstelling Dit is Nederland.

Iedere ochtend stond hij met zijn camera in verschillende grote en kleine plaatsen om later in het theater het publiek een spiegel voor te houden aan de hand van foto’s uit de regio. Zo werd de gemeente getest op de 'Nederlandmeter'.   

Palmboom in de voortuin 

Van der Burg verzamelde onder meer woonclichés zoals home-bordjes, Boeddhabeelden, kliko-panorama’s en een opmerkelijke typisch Nederlandse verschijning: palmbomen in de voortuin. "Vooral boven de rivieren is de palmboom in opkomst." Waar voorheen veel Nederlanders een conifeer in de tuin hadden, is nu de Chinese waaierpalm een trend. 

Apeldoorn werd als meest gemiddelde gemeente als graadmeter genomen voor de 'Nederlandmeter', maar na een seizoen in de dorps- en stadstheaters concluderen de heren dat Zoetermeer het nieuwe gemiddelde is. 

Eenheidsworst 

En die gemiddeldheid is helemaal niet zo erg, denkt Van den Burg. Onderaan de streep ziet hij dat veel plekken in Nederland, van Zoetermeer Buiten tot Nieuwegein Batau, precies hetzelfde zijn. "Je ziet niet eens waar je precies bent in dat eenvormige universum, maar tussen die saaie eenvormigheid is het best lekker wonen." 

Als fotograaf smikkelt Van den Burg van al de eenheidsworst en hij denkt dat we het ook wel lekker vinden om allemaal hetzelfde zijn. "Je gaat je gedragen naar wat je om je heen ziet." 

Fotograaf des Vaderlands opzoek naar de Nederlandse volksaard

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1