appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

'Iraanse overheidshackers vallen Nederlandse onderwijsinstellingen aan'

ANP/EPA
vrijdag 14 februari 2020 | NOS | Joost Schellevis

Drie Nederlandse universiteiten en een hbo-instelling waren de afgelopen maanden doelwit van Iraanse overheidshackers, blijkt uit eigen onderzoek van consultancybedrijf PwC. Ook universiteiten in de rest van Europa, Australië en de Verenigde Staten kregen met aanvallen te maken.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal over met techredacteur Joost Schellevis.

'Iraanse overheidshackers vallen Nederlandse onderwijsinstellingen aan'

De Iraanse aanvallers hadden een opvallend motief: ze wilden academische kennis zoals boeken en lesmateriaal stelen, stelt PwC, dat ook actief is op het gebied van cybersecurity. Hoe succesvol de recente hackpogingen waren, is niet bekend.

"Op deze manier wil de Iraanse overheid studenten in dat land voorzien van kennis", zegt Gerwin Naber, hoofd digitaal onderzoek bij PwC. "Die is door sancties niet altijd even goed beschikbaar."

Twee jaar geleden klaagde de Amerikaanse overheid al negen Iraniërs aan voor het hacken van universiteiten, waaronder ook Nederlandse. Maar dat heeft de aanvallers allerminst afgeschrikt, blijkt uit onderzoek van het bedrijf.

Effectief

"Aan de infrastructuur die ze gebruiken, zien we dat dezelfde groep aanvallers nog actief is", zegt Naber. "Ze waren in ieder geval in november nog bezig."

Dat de aanvallen twee jaar na de Amerikaanse aanklacht nog doorgaan, zegt iets over de effectiviteit, denkt Naber. "Blijkbaar levert het Iran voldoende op."

De aanvallers werden door het Amerikaanse ministerie van Justitie eerder al gelinkt aan de Iraanse Revolutionaire Garde. Dat elite-onderdeel van het Iraanse leger zou de aanvallers hebben aangestuurd.

'Iraanse overheidshackers vallen Nederlandse onderwijsinstellingen aan'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1