Politiek
KRO-NCRV

Is Assange een ethische hacker? 'Hij bracht mensen in gevaar, werkte met Trump en Russen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Assange een ethische hacker? 'Hij bracht mensen in gevaar, werkte met Trump en Russen'

Met WikiLeaks zette Julian Assange de wereld op zijn kop. De hacker lekte allerhande gevoelige informatie over onder andere het Amerikaanse leger. Gevlucht, gezocht en mogelijk binnenkort uitgeleverd aan de Verenigde Staten, Assange kent zijn voor- en tegenstanders. Ethisch hacker Barry van Kampen vertelt bij Spraakmakers waarom Assange zowel inspirerend als problematisch is.

"Assange wilde met WikiLeaks informatie onthullen die verborgen bleef maar wel belangrijk was, zoals problemen bij bedrijven en overheden", legt Van Kampen uit. "Zijn doel was om burgers vooraf te informeren over besluiten en hun impact. Hoewel dit een nobel streven is, heeft het geleid tot een turbulente periode in zijn leven." De hacker zit al sinds 2019 vast en het Britse Hooggerechtshof doet binnenkort uitspraak of hij uitgeleverd gaat worden aan de VS, waar hij mogelijk levenslang krijgt.

Discussie

Volgens Van Kampen was Assange in eerste instantie "inspirerend" voor hackers, omdat hij "wantoestanden en oorlogsmisdaden" lekte. "Maar nu zijn er kritische mensen over wat bereikt is en of het verantwoord was. Er is discussie over de verantwoordelijke manier van openbaar maken van informatie."

Geloofwaardigheid

Toch heeft Van Kampen "twee problemen" met Assange. "Ten eerste, documenten dumpen zonder namen te verwijderen brengt mensen in gevaar. Ten tweede werkte hij samen met Russen en Trump, wat politiek is. Als hij namen had afgeplakt en geen gedoe met Clinton's mails had gehad, was hij geloofwaardiger geweest."

Betere wereld

"Hij wilde geen slachtoffers creëren, maar een betere wereld", denkt Van Kampen zeker te weten. Daarom pleit Van Kampen voor "proportionaliteit en goede klokkenluidersregelingen" bij landen en organisaties. "We hebben ervan geleerd, maar internationaal misbruik baart zorgen", aldus de ethische hacker.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie