Buitenland
NOS

Hacker Rui Pinto: klokkenluider of crimineel?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hacker Rui Pinto: klokkenluider of crimineel?

In Portugal speelt al maanden een rechtszaak rond de bekende hacker Rui Pinto, de man achter de website footballleaks, die wordt verdacht van 89 strafbare feiten waaronder computervredebreuk en afpersing. De uitspraak in de zaak kan een aardverschuiving teweegbrengen in de wereld van de cybersecurity, maar werd gisteren voor de zoveelste keer uitgesteld.

Hacker Rui Pinto

Pinto is verbonden aan groot aantal andere voetbalzaken. "De aanklacht tegen Christiano Ronaldo, FC Twente die op een gegeven moment uit Europees voetbal is gezet, Manchester City waar op dit moment nog steeds aanklachten tegenlopen, heeft te maken met de data die deze Rui Pinto naar boven heeft gebracht. Het is het grootste datalek uit de sportgeschiedenis", zegt cybersecurity-expert Dave Maasland in NOS Met Het Oog op Morgen. "Ondanks dat de naam niet zo resoneert als Edward Snowden, is dit echt een hele omvangrijke casus."

Vertraagd

"Er zou een nieuwe wet aankomen die amnestie zou kunnen geven aan deze Rui Pinto. Dat valt samen met het bezoek van de Paus", vertelt Maasland. De aanklager heeft daarom gezegd: stel we veroordelen hem nu, dan zou het zomaar kunnen zijn dat hij over een paar dagen weer op vrij voeten loopt. Dat durven we niet aan. Daarom wordt de uitspraak wederom vertraagd."

Pinto

"Het is een geschiedenisstudent, iemand die zichzelf computerhacking heeft aangeleerd en altijd wel geïnteresseerd is geweest in bijzondere geldstromen, offshore accounts. Als je ziet dat Edward Snowden toch vooral gemotiveerd was vanuit zijn werk, zijn intrinsieke vaderlandsliefde, zien we dat onze Rui Pinto niet helemaal van onbesproken gedrag is", zegt Maasland. "Hij zou wellicht al eerder een digitale bankroof op zijn naam hebben staan, Ondanks dat ze dezelfde motieven hebben, kan je ze niet een-op-een vergelijken."

Volgens Maasland wordt Pinto van veel meer criminele feiten verdacht. "Op 4 juli zijn daar nog 377 bijgekomen. Ik heb het idee dat de aanklagers elke email die hij illegaal heeft doorgestuurd als extra aanklacht hebben gerekend. Het zijn er 377, waarvan er 200 computercrime zijn. De omvang waarmee hij dit gedaan heeft is echt enorm"

Inbreken

"Kijk, het inbreken in een computernetwerk klinkt heel spannend, maar soms is het alleen maar inloggen. Als ik het wachtwoord van Rob Trip toevallig gezien heb in de metro of het is ergens uitgelekt, is dat ook hacken. Maar is dat heel geavanceerd? Hij heeft in ieder geval ingebroken bij spelersmakelaars, grote kantoren die te maken hebben met de voetbalwereld. Maar of hij daar nou heel briljante acties voor heeft moeten doen? Dat weten we niet, maar het zou zo maar kunnen dat het niet zo spannend is geweest."

Voetballeaks

Online wordt Pinto gezien als een held. Daar heeft hij veel supporters. Tot voor kort was de hacker ook actief op Twitter. Hij had huisarrest, maar zat niet in de gevangenis onder het mom van de klokkenluidersregeling. "Dat is ook zijn hele verdediging: hij geeft aan dat hij een klokkenluider is. Zelfs voetbalfans, toen hij wel in de gevangenis zat, hadden allerlei kreten als #FreePinto en hij heeft de macht aan de kaak gesteld", legt Maasland uit. "Dat is het interessante met hacktivisme. De combinatie van hacken en activisme. Hele grote groepen zien dat toch als een heldendaad."

Consequenties

Volgens Maasland is het een zaak waar we goed op moeten letten. "Het kan veel teweeg brengen", zegt hij. "De lijn: wanneer heiligt het doel alle middelen? Stel nou dat we naar een uitspraak toegaan waar eigenlijk wordt gezegd: we vinden de uitkomsten van jouw hackingpraktijken zwaarder wegen dan welke criminelen feiten je hebt gepleegd. Dat zou groen licht geven aan heel veel hacktivisten. Als ik Shell aanval en daarbij bepaalde misstanden aan de kaak stel, wordt ik niet vervolgd voor het hacken daarvan. Elke organisatie, elke overheidsinstantie moet nadenken hoe die met data omgaat. We leven gewoon in een wereld waar je weet dat je data niet 100 procent veilig kan houden. De vraag is: kan je in dit tijdperk nog wel alles geheimhouden?"

OOG pinto

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie